liga
artur: Trzydziestu uczniów z V klasy napisało sprawdzian z matematyki. Co trzeci uczeń otrzymał
dwójkę, co piąty− trójkę, co szósty−czwórkę, co dziesiąty piątkę, co piętnasty−szóstkę.
Pozostali otrzymali jedynki. Ile wynosiła średnia z tego sprawdzianu?
moze ktoś mi z tym pomocx ?
26 lut 13:22
anie: ja bym podzielil te 30 przez koeljne liczby tzn3, 5,6,10 i 15 obliczyla ile oso ma takie oceny
odjal te liczbe od 30 i obliczyl srednia
26 lut 13:35
pigor: ... ,

dokładnie tak, czyli np. :
[c[s=]
130(10*2+6*3+5*4+3*5+2*6+4*1)=
=
130(20+18+20+15+12+4)=
8930 ≈ 2,9(6)=
3,0 . ...
26 lut 13:48