Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość prostopadłościanu o podstawie k
edziabuziak: Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej
wiedząc żę,wysokośćjest równa 10 cm,a przekątna ściany bocznej ma 5√5
9 gru 10:50
asia: jeżeli przekątna ściany bocznej jest 5√5 i h=10cm to z pitagorasa:
a2=c2−b2, gdzie c− przekątna, b−wysokość
po podstawieniu a=5cm
V=a*a*h= 5*5*10=250cm3
Pp=2a*2 +4*a*h= 50+200=250cm2
9 gru 11:20
edziabuziak: Dzięki,to jednak mi dobrze wyszło...
9 gru 11:30
asia: sprawdż to drugie zadanie coś jest nie tak w jego opisie
9 gru 11:53
edziabuziak: SPRAWDZIŁAM I BYŁO ŻLE,WPISAŁAM POPRAWNĄ TREŚĆ...
9 gru 12:08
zaworek: Pc = 2*(2*1,5 + 1*1,5 + 1*2) = 2*(3+1,5 + 2) = 2*6,5 = 13 cm2
V = Pp * h = 2*1,5 * 1 = 3 cm3
26 lut 18:48