Prawdopodobieństwo warunkowe, a kombinatoryka
V.Abel: Witam! Mam ogromną prośbę, czy zechciałby ktoś wyjaśnić jak liczyć prawdopodobieństwo warunkowe
nie koniecznie za pomocą drzewka. Czyli jak to robić bardziej kombinatorycznie i proszę o
pomoc w zadaniu:
Na egzaminie należy wylosować 3 pytania z 10. Student umie odpowiedzieć na 7 pytań. Zda
egzamin, jeśli odpowie na co najmniej 2 pytania. Oblicz prawdopodobieństwo, że zda, jeśli na
pierwsze pytanie:
a) umie odpowiedzieć
b) nie umie odpowiedzieć.
No więc ja mam :
A− zda
B− pod warunkiem, że umie na pierwsze
...
pomocy
23 lut 13:49
Mati_gg9225535:
U U U U U U U N N N
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
ogolnie ze zbioru 10 pytan losujac 3 moze je wylosowac na (10 * 9 * 8) = 720 sposobów
a) na pierwsze pytanie zna odp wiec moze je wylosowac na 7 sposobów, wiemy ze musi zdac wiec na
drugie pytanie tez musi znac odpowiedz − na 6 sposobow moze wylosowa to pytanie (z siedmiu
jedno juz wylosowal wczesniej) no i trzecie pytanie dowolnie z 10 pozostalo 8 wiec na tyle
sposobow moze wylosowac trzecie pytanie.
mamy więc:
7*6*8 = 336 sposobów
b) na pierwsze pytanie nie zna odpowiedzi, moze je wylosowac na 3 sposoby, zeby zdac na
pozostale dwa musi znac odpowiedz wiec losuje drugie na 7 sposobow i trzecie na 6 sposobów −
bo jedno juz wylosował
tutaj mamy:
3*7*6 = 126
23 lut 14:08
V.Abel: ok, ale odpowiedzi w książce to :
23 lut 15:39
Mila: To jest prawdopodobieństwo warunkowe.
Uwzględniając kolejność:
Ω=10*9*8
A− wylosował pierwsze pytanie na które umie odpowiedzieć.
B− zdał egzamin pod warunkiem, że na pierwsze wylosowane pytanie umiał odpowiedzieć
P(B/A)=U{P(A∩B)}{P{A)}
A: zdarzenia sprzyjające: (UUU),(UUN),(UNU)(UNN)
|A|=7*6*5+7*6*3+7*3*6+7*3*2=504
| | 504 | | 56 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 10*9*8 | | 80 | | 10 | |
A∩B: umiał odpowiedzieć na pierwsze pytanie i zdał egzamin
|A∩B|=7*6*5+7*6*3+7*3*6=462
| | 462 | | 231 | |
P(A∩B)= |
| = |
| |
| | 10*9*8 | | 10*9*4 | |
| | 231 | | 10 | | 33 | | 11 | |
P(B/A)= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10*36 | | 7 | | 36 | | 12 | |
Punkt zrób podobnie.
23 lut 16:40
V.Abel: Ok, dzięki, wyszło, ale muszę przyznać, że pracochłonne

1. Mam pytanie − kiedy stosujemy metodę drzewek( do jakiego rodzaju prawdopodobieństwa), a
kiedy kombinatorykę, żeby zadania liczyć optymalnie szybko ? . .
2. Podpowiesz jeszcze w tym zadaniu? :
w urnach są kule białe i czarne; czarnych jest dwa razy więcej niż białych;wyciągamy dwie kule;
oblicz dla jakiej liczby kul, prawdopodobieństwo, że wylosujemy dwie kule czarne wynosi
| | 2 | |
|
| ? ? ? ja to zrobiłem drzewem, ale najciekawsze w tym jest, to, że na gałęzich |
| | 5 | |
| | 2 | | 1 | |
czarna−czarna mam odpowiednio prawdopodobieństwa : |
| i |
| , brak zmiennych, czy to |
| | 3 | | 2 | |
znaczy, że te prawdopodobieństwa nie zależą od ilości kul? Ratunku!. .
25 lut 20:46
Mila: 1)
nB,2nC
n+2n=3n −liczba kul
A − wyciągnięto dwie kule czarne,
| | | | 2n*(2n−1) | |
|A|= | = |
| =n(2n−1) |
| | | 2 | |
| | 2*n(2n−1) | |
P(A)= |
| ⇔ |
| | 3n(3n−1) | |
n=2
2 kule B
4 kule C
2) drzewko
25 lut 21:07
Mila:

W tym zadaniu,lepij za pomocą drzewka, jeśli nie jesteś biegły we wzorach
| | 2 | | 2n−1 | | 2 | |
P(CC)= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3n−1 | | 5 | |
25 lut 21:16
V.Abel: Aaaaa Ale ja jestem na tej drugiej gałęzi odjąłem x zamiast 1
Mila jesteś nieoceniona

jest jakaś reguła kiedy drzewo, kiedy wzór

? . .
25 lut 21:20
Eta:
drzewo w lecie ... w
zimie kombinacje

Tak sobie żartuję
25 lut 21:26
Mila:
Eta ma dobry humor, to miło, bo jakoś tak smutno ostatnio na forum i nie ma Ajtka i
jego muzyki.
Jeśli mało gałązek, to drzewko dobrze obrazuje niektóre procesy.
Trzeba porozwiązywać trochę zadań, aby mieć wyczucie.
Z jakiego zbioru zadań korzystasz?
25 lut 21:33
PuRXUTM: Witam wszystkich

Eta powaliło mnie to

Te kombinacje to od kombinacji norweskich ?
25 lut 21:50
V.Abel: Zbiór zadań, Podkowa. Podręcznik Nowa Era

tylko to tak różnie, czasami wydaje się, że kombinatoryka, a potem słyszysz " drzewo" lub
odwrotnie...
25 lut 22:32
Mila:
Rób zadania wszystkie po kolei, wątpliwości pisz, podawaj odpowiedzi, bo łatwo coś zgubic.
Ważne jest , aby dobrze policzyć, drzewko to nic złego, chociaz nie wszyscy lubią ten sposób.
25 lut 22:35
Trivial: Niektórzy wręcz nienawidzą.
25 lut 22:36
V.Abel: w szkole stawiają na drzewa, są ok

ale kombinatoryki nie chciałbym zaniedbać
25 lut 22:38