pochodna cząstkowa drugiego rzędu. prosiłbym o rozpisanie zadania
bebiko: pochodna cząstkowa drugiego rzędu. prosiłbym o rozpisanie zadania
f(x,y)=x2+y2)3
26 lut 09:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
a pochodne cząstkowe pierwszego rzędu policzone ?
jeżeli tak to pokaż
jeżeli nie ... to najpierw je policz
26 lut 09:32
bebiko: f'x=3(2x+y
2)
2
26 lut 09:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
26 lut 09:50
bebiko: co robi sie z tą potęgą odnoszącą sie do całego nawiasu
26 lut 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
a ile by wynosiła pochodna z funkcji:
f(x) = (x
2+3
2)
3
26 lut 09:56
bebiko: =2x3
26 lut 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w życiu
f'(x) = 3(x2+32)2 * (x2+32)' = 3(x2+32)2*2x = 6x(x2+32)2
26 lut 10:01
bebiko: no tak funkcja "w funkcji" a jak z drugą pochodną ?
26 lut 10:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie ... robisz pochodną z wyliczonej już pochodnej
i postępujesz tak jak to miało miejsce przy liczeniu pochodnych jednej zmiennej
26 lut 10:07
bebiko: ahm dzięki wielkie za pomoc
26 lut 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma sprawy ... napisz tutaj swoje wyniki to sprawdzę (łącznie z pochodnymi 1 rzędu)
26 lut 10:08
huehuehue:
| d2f | |
| = 6(x2+y2)2 + 12x2(x2+y2) |
| dx2 | |
| d2f | |
| =6(x2+y2)2 + 12y2(x2+y2) |
| dy2 | |
26 lut 10:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
huehuehue −−− pochodne drugiego rzędu .... +24 zamiast 12
26 lut 10:16
huehuehue: aaaa no tak sorry
26 lut 10:17