pomocy! <3
banan!: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane:
a) krawędź podstawy d=4√3cm, kąt między wysokością ściany bocznej a podstawa to β=30stopni;
b) wysokość ostrosłupa H=8cm , kąt miedzy wysokością a ścianą boczną to α=45stopni;
c) pole pow. bocznej Pb=64cm2, kąt miedzy wysokością a ścianą boczna to α=30stopni.
22 wrz 19:24
banan!: pomocy!
22 wrz 19:26
dero2005:

a)
d = 4
√3 cm
H = 4 cm
s =
√H2 +(d2)2 = 2 cm → wysokość ściany
P
b = 2*d*s = 16
√3 cm
2 → pole boczne
P
c = d
2 + P
b = 48 + 16
√3 cm
2 → pole całkowite
V =
13d
2*H = 64 cm
3 → objętość
22 wrz 19:40
banan!: a B i C? ;>
22 wrz 19:55
dero2005:

b)
α = 45
o
H = 8 cm
s = 8
√2 cm → wysokość ściany
d = 4
√30 cm → krawędź podstawy
P
b = 2*d*s = 128
√15 cm
2 → pole boczne
P
c = d
2 + P
b = 148 + 128
√15 cm
2 → pole calkowite
V =
13d
2*H = 1280 cm
3 → objętość
22 wrz 19:59
banan!: proszę jeszcze o C
22 wrz 20:14
dero2005:

c)
P
b = 64 cm
2
α = 30
o
P
b = 2ds = 64
| d2 | |
| = sin 30o = 12 → s = d
|
| s | |
2d
2 = 64 → d = 4
√2
H =
√s2 −(d2)2 = 2
√6 cm
P
c = d
2 + P
b = 32 + 64 = 96 cm
2 → pole całkowite
| | 64 | |
V = 13d2*H = |
| √6 cm3 → objętość
|
| | 3 | |
22 wrz 20:15
banan!: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kat miedzy wysokością ostrosłupa a jego ścianą boczna ma
miarę 30stopni. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, jeśli jego
krawędź podstawy ma długość 4cm
22 wrz 20:20
banan!: proszę jeszcze o to zadanko

a za tamto wcześniej bardzo dziękuję
22 wrz 20:21
dero2005:

a = 4 cm
| | a√3 | |
hp = |
| = 2√3 → wysokość podstawy
|
| | 2 | |
H = 2 cm → wysokość ostrosłupa
s =
43√3 cm → wysokość ściany
| | a2√3 | |
Pp = |
| = 4√3 cm2 → pole podstawy
|
| | 4 | |
P
b =
32a*s = 8
√3 cm
2 → pole boczne
P
c = P
p + P
b = 12
√3 cm
2 → pole całkowite
V =
13P
p*H =
83√3 cm
3 → objętość
22 wrz 20:48
Kicia: Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, mając dane: krawędź
boczna 8, krawędź podstawy 3.
25 lut 20:53
dero2005:

a = 3
l = 8
| | √247 | |
hs = √l2 − (a2)2 = |
| |
| | 2 | |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
Pc = Pp + Pb = |
| √3 + |
| √247 = |
| (3√3 + √247) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
25 lut 21:18
Adrian: przykłady a i b są źle
3 mar 17:47
dero2005:
nie są źle zrobione tylko wyniki są nieprawidłowe, trzeba to przeliczyć
3 mar 20:52