matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 329,
328
,
327
,
326
,
325
,
324
,
323
,
322
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
thorin:
Witam nie wiem jak powinno się rozwiązywać równania z liczbami zespolonymi tego typu. Prosze o
4
Piotrek1100:
Kwadrat ma bok długości 2cm, trójkąt równoboczny ma bok długości 3cm, a sześciokąt foremny−6cm .
8
maniur:
a) Podstawa graniastoslupa prostego jest trapez o bokach dlugosci:4cm,4cm,4cm i 8cm.Oblicz objetosc tego graniastoslupa, jesli jego wysokosc jest rowna 7cm
2
piotrek:
Witam, mam takie zadanko: Ile jest licz 4 cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach:
2
ania :):
oblicz wyznacznik
0
Sylwia:
Kupiliśmy 15 nasion. Gwarantowana kiełkowalność wynosi 85%. Wykiełkowało 6 nasion. Testem jakości sprawdź uczciwość sprzedawcy. Jeśli są podstawy do odrzucenia hiipotezy zerowej, jakie
7
doti:
znajdź asymptotę poziomą w −
∞
funkcji f(x)= e
x
+ 3
0
Sylwia:
Aby wynieść statek kosmiczny na orbitę, system napędowy musi być zasilany przez conajmniej 2 silniki. Prawdopodobieństwo pracy bez awarii jednego silnika wynosi 85%. Rakieta posiada 4
6
wsp:
wyznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają układy nieróności
⎧| |y| − |x| | < 2
23
Piotrek1100:
Kwadrat ma bok długości 2cm, trójkąt równoboczny ma bok długości 3cm, a sześciokąt foremny−6cm . Dla każdej z tych figur oblicz.
0
Sylwia:
Prawdopodobieńswto trafienia do tarczy w pojedynczym strzale wynosi o,25. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na 6 strzałów conajmniej x będzie trafny. Sam wpisz dowolne x z
3
paula369:
WITAM nie mam pojęcia jak rozwiązać dalej ten przykład z wyznaczeniem granicy ciągu:
2n
√
n
2
+ 2n
+ n
to n ma być pod pierwaistkiem ale nie chce mi wskoczyć
PROSZĘ O
8
wsp:
dane jest równanie z niewiadomą x . przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań równania ze wzglęu na wrtośći parametrów.
6
kdafb123:
mógłby mi ktoś wytłumaczyć , 0,4(6) Jak to jest z okresem ułamków jak chce go zamienić na nieskracalny ułamek zwykły ?
6
Zuzzz:
√
9 + 2
√
14
=
√
2
+
√
7
nie moge wpaść na pomysł jak to rozwiazać i proszę o pomoc
5
Liveed:
Funkcja Liniowa kl. I Liceum podręcznik WSiP 2,3,4/168
1
Bolesław:
3
+ 3=0
x−1
30
Dziama:
Prosze pomozcie
!:(:(:(:(:( |ctgx|>0
1
Ewa:
(1/sin alfa − ctg alfa)(1+cos alfa)
3
newbie:
Dobra, pomóżcie. mam przekształcić wykres funkcji według takiego wzoru: f(|x|−2) oraz f(|x−2|). Jak to zrobić?
2
Ewa:
cos
2
x − 4cosx + 4,1 ≥ 0
0
Ewa:
sinπ/4 * sinx ≤ cos
2
x
3
Damian :
Krawędż podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5cm, oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeśli przekątna jego ściany bocznej tworzy
0
logika:
Tam gdzie to możliwe, skrócić zapis , a w przypadku zapisu skróconego podać pełny zapis z dwoma kwantyfikatorami. Określić wartość logiczną zdania i zapisać jego zaprzeczenie:
0
Agaa:
przekątne ścian bocznych graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trójkąt prostokątny mają: 3 pierwiastek z 5, 2 pierwiastek z 13, pierwiastek z 61cm. oblicz objętość tego
5
gustaw:
oblicz granice funkcji przy x dążącym do π
1
wojtek:
3
14
*4+3
15
*2
a=
9
7
Prosze o rozwiązanie krok po kroku
2
Riven:
Funkcja Liniowa kl. I Liceum podręcznik WSiP 2,3,4/168 http://img593.imageshack.us/img593/1204/matmas.jpg
4
Patiee.:
kąt α jest ostry i sinα =
3
11
. wtedy cosα jest równy...
0
Agaa:
oblicz pole powierzchni prostopadłościanu, którego krawędzie wychodzące z jednego wierzchołka tworzą ciąg geometryczny, którego pierwszym wyrazem jest2, zaś objętość tego prostopadłościanu
0
kokok:
W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuzszej podstawie. Wykaż ze a) krótsza podstawa tego trapezu ma taka sama dlugość jak ramię b) kąt ostry przecięcia
3
wojtek:
a={3
14
*4+3
15
*2}{9
8
} oblicz a
3
ktos1:
potrzebuje pomocy w rozwiazaniu zadania : Wierzchołek funkcji kwadratowej f(x)=2x
2
+ bx + c ma współrzędne W(−3,1) . Wyznacz parametry b
3
kalafiorowa:
Witam, Czy potrafi ktoś wykonać przekrój bryły wklęsłej?
1
karl:
oblicz granice lima
(
n) przy n dążącym do nieskończoności karl: mam problem z takim zadaniem lim n→
∞
3√n3+4n2 − n
0
daniel:
1+3i
3−4i
4
???:
1
1
Oblicz x
6
+
wiedząc że x+
=−4
x
6
x
0
damian:
gdyby ktoś mógł rozpisać krok po kroku
√
2
−2
0
kdafb123:
Jak to jest z okresem ułamków jak chce go zamienić na nieskracalny ułamek zwykły ? np : 0,4(6)
1
Aguś:
suma długości podstawy trójkąta i wysokości opuszczonej na te podstawę wynosi 30cm.wyznacz długość tej podstawy i wysokość tak aby pole trójkąta było największe.
2
Agulaa:
Cenę towaru podniesiono najpierw o 10 % a następnie podniesiono o 20 %. O jaki procent należało by jednorazowo podnieść cenę tego towaru, aby uzyskać ten sam efekt.
0
d:
W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuzszej podstawie. Wykaż ze a) krótsza podstawa tego trapezu ma taka sama dlugość jak ramię b) kąt ostry przecięcia
0
Kkk.:
poslaniec codziennie przebywa trase w ksztalcie trojkata rownobocznego, ktorego wierzcholki stanowia miejscowosc A, B, C . Z miejscowosci A do miesjcowosci B poslaniec jedzie z
1
Beata:
Wykaż, że jeżeli n∊N i n nie jest podzielne przez 3 to n
2
+2 jest podzielne przez 3.
9
sylwia9:
dlugosc krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazzami ciagu arytmetycznego o roznicy 2.najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna 12.oblicz objetosc
4
ktos1:
1
wyznacz miejsce zerowe fukncji y=−
x +5
3
2
Marek:
Jeszce jedno jak można
1
Karolina:
zadanie mojego młodszego braciszka,wstyd ale nie wiem jak to zrobić... pomóżcie
4
Marek:
Spodnie po obniżce ceny o 30% kosztują 126 zł. Ile kosztowały spodnie przed obniżką?
1
karl:
mam problem z takim zadaniem lim n→
∞
3
√
n3+4n2
− n
1
sandra:
n√2*3n+4*7n MOge ten ciag rozwiazac tak :
n
√
6
n
+28
n
= lim 6+28= lim 34? czy to jest zle zadania?
0
d:
1
d:
:::rysunek::: W trapezie podstawy maja długość 7 i 28 a boki 17 i 10. Jaka jest wysokość trapezu?
1
monia:
Posadzkę ułożono z dwóch rodzajów płytek. Większe płytki mają kształt trapezu równoramiennego o podstawach 20 cm i 14 cm i wysokości 12 cm. Pozostałe płytki maja kształt rombu. Jaką
0
Magda:
Oblicz 3log
0
,4 2−log
0
,4 3 * log
3
125
7
broda1:
witam wszystkich mam jedno zadanie do sprawdzenia 3(x−4)
2
−4(x+1)(x−2)=6−x
2
2
Marek:
Korzystając z wykresu funkcji f, wskaż nierówność prawdziwą
0
d:
W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuzszej podstawie. Wykaż ze a) krótsza podstawa tego trapezu ma taka sama dlugość jak ramię
0
xyz:
Obliczyc pochodna funkcji: f(x)= 4x
5
6
x
3
Asia:
Ustal, jaka może być długość trzeciego boku trójkąta, którego dwa boki mają długości:
0
broda1:
broda1: a takie zadanie Ix−18I=25 x−18=25∨x−18=−25 x=25+18∨x=18−25 x=43∨x=−7
2
dziura:
ile trzeba mieć pkt. zeby zdać mature z polskiego?
1
Marcepan:
hej
rozwiąż równanie:
1
MATEUSZ, POMOCY:
rozwiąż równania: sin3x − sinx = 0
0
Ania pomocy:
1
Oblicz granice lim n−>1
+
arctg
1−x
6
aga:
Dla jakich wartości parametru m wielomiany P i Q są podzielne przez ten sam dwumian, gdy P (x)=x
3
−3x
2
−x+3, Q(x)= 2X
3
−6x
2
+2m? Dla obliczonej wartości m rozwiąż nierówność Q(x)>0
0
ulek :
wypisz cztery liczby całkowite nieparzyste, z których najmniejszą jest liczba 2k−7, gdzie k∊C,a mnastępnie;
1
Martusia15112:
Na ośmiu torach bieżni należy ustawić w sposób losowy ośmiu zawodników. Na ile sposobów można tego dokonać?
1
xo:
Fizyka... Pomoc
Olbrzymia trójstopniowa rakieta "Saturn 5" zaprojektowana do wyniesienia człowieka na księżyc
0
Damian :
Krawędż podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5cm, oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeśli przekątna jego ściany bocznej tworzy
0
Sierot:
Uprość wyrażenie: (x−2y−
√
3
)
2
+ (3x − y −
√
2
)(x+y+
√
6
)
1
Kapitol:
log
3
27
3
√
9
0
anonim:
y=f(x+2) . Oblicz wartość wyrażenia 4*f(−5)−f(0)
0
Anita4:
promieniotwórczość naturalna, jakie skutki ma / gama beta i alfa drugie sprawdzę to napisze ci teraz mam w piątek geogr i egzamin. jakbyś mógł cos podrzucić w linkach to będę naprawdę
4
Martusia15112:
Abonent zapomniał dwóch ostatnich cyfr numeru telefonu. Oblicz, ile maksymalnie musiał wykonywać prób aby trafić na właściwy numer.
0
Marcin:
Oblicz granicę. tylko do przykładu c) można użyć reguły de L' Hospitala.
3
Anita4:
Do Mateusza. mógłbyś mi cos podrzucić z fizyki jądrowej na referat
12
qaz:
Bardzo PROSZĘ O POMOC
1.Oblicz sume 7+9+11+13+....+179
6
ulek :
rozwiąż nierówności(rozwiązanie przedstaw na osi liczbowej) a) |x+2|>3
0
Martusia15112:
Czterokrotnie losujemy z pudełka kartki oznaczone cyframi. Po wylosowaniu jednej kartki z cyfrą zapisujemy tę cyfrę, a kartkę odkładamy do tego samego pudełka i losujemy ponownie. Losując w
3
Martusia15112:
Dorota dostała na urodziny 5 słonia do swojej kolekcji. Stwierdziła, że zmieniając codziennie kolejność ustawienia słoni na półce otrzyma tyle różnych możliwości, że każda z nich powtórzy
4
komin_88:
liczba 2
40
* 4
20
jest równa a]4
4
0
0
Natalia ;):
Długość łuku. Pole wycinka koła. POMOCY
!
0
Łucja102:
Oblicz objetosc ostroslupa prawodlowego trojkatnego,ktorego wysokosc jest rowna 16 cm i tworzy: a) z krawedzia boczna kat α taki,ze tgα= 0.5
4
Sierot:
Przedstaw wyrażenia w postaci iloczynu: a) (x−1)
3
+ (y+2)
3
0
glab matmatyczny:
d) f(x)=log2(1−x) e) f(x)=1−log2x f) f(x)=1−log2 * IxI
0
p:
l x +2 l > l 2x−1 l, l 2x−1 l<l x +2 l, rozwiązałem obie
7
ulek :
Oznaczmy zdania; p−Największym miastem Europy jest Warszawa.. q−Stolicą Szwecji jest Sztokholm. zapisz zdanie p⋁q i podaj jego negację(skorzystaj z prawa De Morgana).podaj wartość
1
Martusia15112:
Na ile różnych napisów można otrzymać przestawiając litery słowa: a) JABŁKO
1
Martusia15112:
W konkursie bierze udział 10 osób: a) ile jest możliwości obsadzenia pierwszych trzech miejsc?
2
Marek:
Q(x)=4x
3
+12x
2
+17x+12
1
rafał:
pomocy pilneeee sylwia9: wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego maja długość 6.oblicz pole powierzchni i objętosc tego ostroslupa
11
karolajn:
Znajdz dziedzine i miejsce zerowe
1
komin_88:
Liczba 2
20
4
40
1
emi:
CZY KTOS MI POMOZE JUZ CZEKAM NA 1 ZADANIE 3CI DZIEN PROSZE O POMOC JA SAMA NIE DAM SOBIE RADY
1
julian:
Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym i w czasie 4 pierwszych sekund porusza się ze średnią prędkością 5m/s. Oblicz przyspieszenie.
3
ulek :
Określ,czy podane wyrażenie jest zdaniem logicznym lub formą zdaniową.Odpowiedz uzasadnij, korzystając z odpowiednich definicji. a)odwrotnością liczby rzeczywistej 5 jest liczba 3. b)
0
Patysia:
Proszę o pomoc
Zadanie misło dwa podpunkty, pierwszy zrobiłam, ale z drugim nie umiem sobie poradzić..
0
Dziama:
rozwiaz nierownosc: tg(2x−1)≤
√
3
prosze
:(
3
skarbus9:
Plantacja rzadkich roślin składa się z 12 grządek o powierzchni 7,5 m kwadratowych każda.Jednym zbiornikiem zraszacza można podlać 24 m kwadratowe obszaru.Ile razy należy napełniać zbiornik,
1
Piotrek1100:
Kwadrat ma bok długości 2cm, trójkąt równoboczny ma bok długości 3cm, a sześciokąt foremny−6cm . Dla każdej z tych figur oblicz.
1
Wojteq25:
:::rysunek::: Fizyka, dynamika: m
c
z=1,5kg , m
ź
=2kg
0
Dziama:
Rozwiąż równania: Prosze pomozcie
|3tg2x|=
√
3
15
emi:
CZY KTOS MI POMOZE JUZ CZEKAM NA 1 ZADANIE 3CI DZIEN PROSZE O POMOC JA SAMA NIE DAM SOBIE RADY
8
skarbus9:
Dwa drzewa o wysokości 12 m i 18 m rosną w odległości 8 m od siebie . Odległość pomiędzy wierzchołkami tych drzew ile wynosi?
1
dorotencja:
W urnie jest 6 kul białych i 8 czarnych. Losujemy 2 razy po jednej kuli bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmiemy co najmniej jeden raz kulę białą.
1
paweł89:
Dla jakiej wartości parametru m liczby : m + 2 , 2m – 1 , 20 są kolejnymi wyrazami ciągu
3
A.:
Hejj mam takie zadanie: ze wzoru Kn=Ko ( 1+p% / 100)
n
Oprocentowanie bankowe. n=24 , p=1/3% Ko= 10,000 i jakieś magiczne sumy mi wychodzą. Z góry dziękuję za rozwiązanie
4
glab matmatyczny:
Wyznacz dziedzine funkcji: a) f(x) = log3 (2x−1)
8
emi:
No niech mi ktos pomoze
:(:((:(:(:(:(
9
skarbus9:
Opakowanie czekolady Toblerone ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Jego krawędź podstawy ma długość 5 cm , a wysokość−18cm.Oblicz, ile m kwadratowych kartonu potrzeba na
8
emi:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia , ze suma wyrzuconych oczek bedzie parzysta
1
dorotencja:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=18 i kącie nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy 60(stopni). wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej tego
1
glab matmatyczny:
sporzadz wykres funkcji d) f(x)=log2(1−x)
4
paula:
n
3
− n udowodnij że to wyrażenie dla jest podzielne przez 3, a n= należy do nauralnych.
3
dorotencja:
Dana jest funkcja f(x)= 2
X
1
ilak:
π
3π
5π
tg
2
+ tg
2
+ tg
2
12
12
12
jak to zrobic ?
7
krecik:
4. Wyznaczyć zbiory spełnienia alternatywy, koniunkcji i implikacji podanych funkcji zdaniowych jednej zmiennej:
5
Tomek...:
Fizyka...proszę o rozwiązanie...nie radze sobie z tym:( Pionowo w górę wyrzucono kamień nadając mu prędkość Vo=20m/s. Ile wynosi prędkość kamienia na
1
gosienka:
:::rysunek::: 1. Znajdź naturalną dziedzinę funkcji f i g:
0
emi:
rzucasz dwoma kostkami prawdopodobienstwo ze suma wyrzuconych oczek jest parzysta wynosi ?
1
Zack24:
POMOCY
zad 1
0
rafał:
ze zbioru liczb: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 wybieramy kolejno 3 liczby bez zwracania.oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
2
rafał:
rzycamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry.oblicz prawdopodobienstwo otrzymania 2 oczek na pierwszej kostce
1
xxx:
2
Jak dzieli się konstrukcyjnie odcinek np.AC w stosunku
prawo talesa
3
1
edyta:
Macierze te 3 z góry muszę zrobić dwoma metodami
5
manolina:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4.
14
michal:
wyznacz pierwiastki wielomianu W(X)=2x
5
+3x
4
−2x−3
1
pomoc:
Z worka mąki można upiec 72 bochenki chleba o wadze 1 kg każdy.Ile bochenków o wadze 60 dag można upiec z tej samej ilośći mąki?
1
Piotrek1100:
2
L.B:
Rozwiąż nierówność (2x−1)²−4(x+2)(x−1)+19>1
1
niunia3367:
metr szescienny asfaltu waż 1,4 tony. do pokrycia asfaltem boiska o wymiarach 20m x40m uzyto 42 tony asfaltu. jaka grubość ma warstwa asfaltu na tym boisku?
6
Krzyś:
oblicz granice gdy x−−>0
5
A.:
Mogłabym prosić o jakąś pomoc?
lim
√
10
n
+9
n
pierwiastek jest stopnia 2n
2
Tomek...:
Jaką masę posiada księżyc jeżeli ziemia przyciąga go siłą 1,8*10 do 20N. Odległość między nimi wynosi 384 000km=4*10 do 8m. Stała grawitacji G=6,67*10do −11 Nm2/kg2 Mz=6*10 do 24 kh...
12
marzena:
Kto sprawdzi czy dobrze wyliczyłam
0
gabi:
trzy liczby x,y,z, tworzą ciąg arytmetyczny . Gdyby liczbę y zmniejszy o 1,5 to ciąg byłby geometryczny . Wyznacz te liczby !
1
kasia:
cena biletu do muzeum wzrosła o 40 % ale wpływ y ze sprzedaży zwiększyły się tylko o 26 %. O ile procent zmniejszyła się liczba zwiedzających
1
krecik:
5. Wyznaczyć zbiory spełnienia alternatywy, koniunkcji i implikacji podanych funkcji zdaniowych dwóch zmiennych:
1
Pan Werbelek:
π
−π
3π
cosx−cos(x −
) <0 dla
≤x≤
2
2
2
mam to rozwiazac graficznie
4
Michal:
n(n+1)
Uzasadnij że n prostych może podzielić płaszczyznę na maksymalnie
+1 obszarów
2
1
zuza:
Dane są dwie funkcje: f
1
(x) = (2
x
− 2
−x
)/2 i f
1
(x) = (2
x
+ 2
−x
)/2.
4
Michal:
Znaleźć równania dwusiecznych kątów wyznaczonych przez proste o równaniach 3x+4y−2=0 4x−3y+5=0
11
Kinga:
jezeli bok o długosci 9cm leży na przeciwko kąta równego 60
0
a z pozostałych boków jeden jest dwa razy dłuższy od drugiego
17
linh:
y = |
x+4
x+5
|
1
Martyna:
Martyna: Rozłóż wielomian na czynniki: w(x)=x4=2x3−8x16
0
pablo:
z roztworu,który zawierał 0,05 mola AgNO3 i 0,03 mola Pb(NO3)2,strącono osad chlorków za pomocą CaCl2.Oblicz stechiometryczną liczbę moli CaCl2,niezbędną do wytrącenia osadu.
13
MIchał:
Dla podanych macierzy A obliczyć A
n
dla kilku początkowych wartości n, następnie wysunąć hipoteżę o postaci tych potęg i uzasadnić ją za pomocą indukcji matematycznej
8
p:
jak sie rozwiązuje nierówności wymierne z wartością bezwzględną gdy jes po obu stronach?
12
axa:
x−1
x+1
+
jaki tu wynik wyjdzie?
x
2
+x
x
2
− x
8
ilak:
2sin 2x +3 sin 2x
g(x)= 1 +
.Wykaz ,ze jesli sinx≠0 to
sinx
g(x)= 2 (6 cos
2
x +2 cosx−1)
13
Krzyś:
oblicz granice lim gdy x−−>8
5
Ola:
3x−1
f(x) =
wyznacz dziedzine funkcji
√
x
2
−4
14
Sebas:
Witam serdecznie,
2
natalia:
Czy można określić funkcję f w punkcie x=0 tak, aby była ona w tym punkcie ciągła?
3
Ania:
Pilne! Punkty A(1,1) B(2,3) C(−4,−5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD ,wyznacz: a) współrzędne punktu D ;b) pole równoległoboku; c) obwód; d) długości przekątnych
2
beginner:
tg 27 * tg(−63 ) ==?
18
jak:
∫((−2x3−2x2−2x−1) cos(x−2}}dx pomocy
8
krecik:
zaprzeczyć zdaniom: a.∀x∊ℛ(x
2
≥0⇒x≥0)
4
xman:
równanie postaci |x−a| = c, którego rozwiązaniami są liczby 3 i 10
7
aga:
Proszę o pomoc
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
22
Godzio:
Jest może jakiś szybki sposób na obliczenie pola czworokąta, w którym znam współrzędne jego
12
anonim:D:
Zna sie ktos na transformacji?
2
rolnik:
rozwiąż równanie
10
kajas:
jaki jest wynik x
4
+ x
2
+ 1 ?
23
HEEEEEEEEEEEEEEELP:
Pomóżcie... Pola powierzchni prostokątnych kartek papieru tworzą ciąg arytmetyczny. Pole powierzchni
2
kajas:
dodawanie funkcji wymiernych a) 2x/ x³−27 + 1/ x²−64 =? pomocy!
3
Paolaa :
rozkładanie na czynniki (2c+7)
2
−121d
2
=(2c+7−11d)(2c+7+11d)
1
ilak:
sin3x+sinx= 4 cos
3
x
1
olga:
zbadać czy ciągi są ograniczone, ograniczone z góry, ograniczone z dołu: 1) a
n
= (−2)
n
1
:(:
Inwestor nabył akcję pewnej firmy na 4 kolejnych sesjach giełdowych, ich kurs zmienił się o +10%, 15%, −7%, −8%.Ile procent zarobił lub stracił sprzedając te akcje na 4 sesji a)bez
1
Anka:
Pomocy! f(x) =2
x
+ cosx
2
ela:
wyznacz pochodne
3
nelly:
Obliczyć granice ciągów korzystając z def. liczby e
5
Pan werbelek:
π
√
2
2 sin (x +
) *
−3 =
4
2
π
√
2
sin ( x+
) −3 |||| czy moge te 2 skrócic ?
4
1
mc:
log(x2+x) − log (3x+24)
9
wrobelek27:
Mam zadanie o treści Określ wzajemne położenie okręgów danych równaniami o1: (x+2)
2
+ (y−1)
2
=4
1
:(:
Nominalna stopa procentowa wynosi 6%. Ile powinna wynosić nominalna stopa procentowa aby przy kapitalizacji ciągłej gwarantowała ten sam przyrost kapitału?
0
hey:
w ciągu 4 sekund od chwili rozpoczęcia ruchu jednostajnie przyspieszonego ciało przebywa drogę 48m. Oblicz drogę jaką pokonało w 1 sekundzie.
4
Sasha:
Wiadomo, że log
5
11=a. Wykaż, że log
1
21 5
√
5
=3 (kreska ułamkowa) 4a
5
ilak:
2sin
2
x − 3 cos x=0
1
gimnazjum:
Promień kuli ziemskiej ma w przybliżeniu 6300 km. Oblicz długosć równoleżnika odpowiadającego szerokości geograficznej: a) 30stopni b)45stopni, wynik podaj z dokładnością do 100km
1
gelynder:
Suma wszystkich wspolczynnikow wielomianu W(x) = (1−x)
3
* x
2
jest równa...
1
Dareek:
Błagam pomóżcie, nie umiem tego kompletnie::::
1
Feluś:
Podaj najmniejszą liczbę pierwszą, która jest większa od pierwiastka równania 24x=216.
1
ktokolwiek:
a) x
2
<2−x b)3x
2
+1>2 1/2x
1
pomocy!:
Pewne miasto leży na 60 stopni szerokości geogr północnej. Jaką drogę zakreśla miasto (na skutek obrotu Ziemi dookoła osi) w ciągu jednej godziny? Zakładamy, że Ziemia wykonuje pełny
8
Adam:
Mam problem z: log
2
(x−1)−log
2
(x+1)+log
x+1
x−1
2>0
1
gelynder:
ile jest roznych liczb 4 cyfrowych zaczynajacych sie od 1 lub od 3, w ktorych cyfry se powtarzaja?
3
Klaudia:
dana jest prosta l o rownaniu y=1/2x+7 i punkt P(4,−3). Prosta k prostopadla do l i przehodzaca przez punkt ma wzor; jaki
1
gelynder:
Sprawdz czy dla dowolnego kata ostrego prawdziwa jest tozsamosc trygonometryczna:
tgα − sinα
tgα
=
sin
2
α
1 + cosα
11
ktokolwiek:
−2x
2
≥ 0 moze mi ktos wyjasnic jak to zrobic ale wyjasnic i zrobic a nie tylko dwa polecenia ktore nic
8
Marta:
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 10, a siódmy 42. Wyznacz pierwszy wyraz i róznicę tego ciągu.
1
Feluś:
Wyznacz wszystkie liczby pierwsze spełniające nierównośc (x−5)
2
+(x−
√
3
)(x+
√
3
)≥(2x+14)(x−7)
1
Raffis:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m (m∊R). Napisz wzór i narysuj wykres funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę rozwiązań
1
Lidus:
To teraz ja potrzebuje pomocy. 1.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej
0
Pati:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 5 cm. Oblicz Pc tego graniastosłupa jeśli przekatna jego ściany bocznej tworzy:
1
kaja:
dodawanie FUNKCJI WYMIERNYCH, proszę o pomoc
0
Feluś:
Ile liczb całkowitych nieujemnych spełnia nierównośc 3x−73<0?
0
Feluś:
Zbiorem rozwiązań nierówności
x
7
<
x
5
jest przedział.
archiwum 329,
328
,