wyznacz dziedzine funkcji
glab matmatyczny: Wyznacz dziedzine funkcji:
a) f(x) = log3 (2x−1)
b) f(x) = log2 (x2 + 1)
e) f(x)= logx(2−x)
23 lis 15:23
mila: z definicji logarytmu log
a b b>0 czyli 2x−1>0
2x>1
jaki jest warunel dla a ?
23 lis 15:27
bardot: loga b ⇔ a>0 ∧ a≠1 ∧ b>0
23 lis 15:28
glab matmatyczny: a pod pkt b?
23 lis 15:43
mila: w przykładzie b a=2 b=x2+1 b>0
x2+1>0 dla kazdego x
w przykładzie e masz a=x i tu musisz napisac warunek bardot już podała a>0 i a≠1
czyli x>0 i x≠1
warunek dla b 2−x>0
2>x
teraz wszystko łaczysz
23 lis 15:51