Graniastosłupy.
Lidus: To teraz ja potrzebuje pomocy.
1.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej
jest równe 144cm
2, a pole powierzchni całkowitej 306cm
2.
2. Schody składają się z 15 jednakowych betonowych stopni o wymiarach 1,2m, 20cm, 25cm. Oblicz
objętość betonu zużytego na jego wykonanie.
Wiem, że w zadaniu pierwszym będzie w podstawie kwadrat.
Natomiast w drugim czy zamieć lepiej na metry, czy na centymetry
dero2005:
P
c − pole pow całkowitej
P
b − pole pow bocznej
P
p − pole podstawy
a − krawędź podstawy
h − wysokość prostopadłościanu
V − objętość prostopadłościanu
P
c−P
b = 2*P
p
306−144 = 162
P
p =
1622 = 81 cm
2
a
2 = P
p = 81
a =
√81 = 9 cm
P
b = 4ah = 144 cm
2
V = a
2*h = 9
2 * 4 = 324 cm
3
Do zad 2 W budowlance wymiary podaje się w cm