proszę o pomoc
:(: Inwestor nabył akcję pewnej firmy na 4 kolejnych sesjach giełdowych, ich kurs zmienił się o
+10%, 15%, −7%, −8%.Ile procent zarobił lub stracił sprzedając te akcje na 4 sesji a)bez
uwzględniania prowizji b) z uwzględnieniem prowizji wynoszącej 1% wartości transakcji
22 lis 21:30
Basia:
bez prowizji
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
kupił za x
po 1 miał x+0,1x = 1,1x
po 2 miał 1,1x+1,1x*0,15 = 1,1x+0,165x = 1,265x
po 3 miał 1,265x − 1,265x*0,07 = 1,265x − 0,08855x = 1,17645x
po 4 miał 1,17645x−1,17645x*0,08 = y policz już sam
zarobił: y−x
z prowizją
−−−−−−−−−−−−−−−−
zarobił: y−x−0,01x−0,01y
22 lis 21:37