RÓWNOLEGŁOBOK
Ania: Pilne! Punkty A(1,1) B(2,3) C(−4,−5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD ,wyznacz:
a) współrzędne punktu D ;b) pole równoległoboku; c) obwód; d) długości przekątnych
22 lis 17:31
pff:

czyli AB=CD
AB=[1,2]
CD=[d1−c1,d2−c2]
1=d1−c1 v 2=d2−c2
1=d1+4 v 2=d2+5
d1=−3 v d2=−3
? Chyba coś pokręciłem^^
22 lis 22:36
pff: ?
22 lis 22:44
pff: najlepiej chyba jednak wyznaczyć środek
AS=SC
AS=[s1−1,s2−1]
SC=[−4−s1,−5−s2]
s1−1=−4−s1 oraz s2−1=−5−s2
2s1=−3 oraz 2s2=−4
s1=−3/2 oraz s2=−2
S=[−3/2; −2 ]
BS=SD
| | 1 | |
BS=[−3/2−2,−2−3]=[−3 |
| ,−5] |
| | 2 | |
SD=[d1+3/2,d2+2]
d2+2=−5
d1=−5 d2=−7
22 lis 22:51