plis
jak: ∫((−2x3−2x2−2x−1) cos(x−2}}dx pomocy

22 lis 15:11
Godzio:
Już liczone wczoraj było, zaraz podeśle linka
22 lis 15:12
jak: ∫((−2x3−22−2x−1) cos(x−2}}d
22 lis 15:13
Godzio:
A jednak był sin a nie cos

także musisz chwilę poczekać na rozwiązanie, metodą podstawiania
rozumiem że chcesz ?
22 lis 15:15
Basia:
albo od razu przez części, albo rozbić na cztery całki i trzy przez części, a czwarta to
−∫cos(x−2) dx = −sin(x−2)
ten drugi sposób będzie łatwiejszy, mimo, że więcej pisania
22 lis 15:16
jak: dziekuje

powiedz mniej wiecej co za to i niebede ci czasu zabierac
22 lis 15:16
Basia:
to podstawienie, o którym Godzio pisze akurat tutaj niczego nie ułatwia
całkuj zwyczajnie przez części
f(x) = −2x3−2x2−2x−1 f'(x) = −6x2−4x−2
g'(x) = cos(x−2) g(x) = sin(x−2)
J = (−2x3−2x2−2x−1)sin(x−2) − ∫ (−6x2−4x−2)*sin(x−2) dx =
(−2x3−2x2−2x−1)sin(x−2)+ 2∫(3x2+2x+1)*sin(x−2)
znowu przez części, aż do skutku
na końcu redukcja wyrazów podobnych
22 lis 15:27
jak: dziekuje
22 lis 15:31
Godzio:
∫(−2x3 − 2x2 − 2x − 1)cos(x − 2) dx = ∫(−2x3 − 2x2 − 2x − 1)(sin(x − 2))' dx =
= −(2x3 + 2x2 + 2x + 1) * sin(x − 2) − ∫(6x2 + 4x + 2)(−sin(x − 2)) dx =
= −(2x3 + 2x2 + 2x + 1) * sin(x − 2) − ∫(6x2 + 4x + 2)(cos(x − 2))' dx =
= −(2x3 + 2x2 + 2x + 1) * sin(x − 2) − (6x2 + 4x + 2)cos(x − 2) + ∫(12x + 4)cos(x − 2) dx =
= −(2x3 + 2x2 + 2x + 1) * sin(x − 2) − (6x2 + 4x + 2)cos(x − 2) + ∫(12x + 4)(sin(x − 2))'dx
=
= −(2x3+2x2+2x+1)sin(x − 2) − (6x2 + 4x + 2)cos(x − 2)+(12x + 4)sin(x − 2) − ∫12sin(x − 2)dx
=
= −(2x3 + 2x2 − 10x − 3)sin(x − 2) − (6x2 + 4x + 2)cos(x − 2) + ∫12sin(x − 2)dx =
= −(2x3 + 2x2 − 10x − 3)sin(x − 2) − (6x2 + 4x + 2)cos(x − 2) + 12cos(x − 2) + C =
= −(2x3 + 2x2 − 10x − 3)sin(x − 2) − cos(x − 2)(6x2 + 4x + 10) + C =
= (2x3 + 2x2 − 10x − 3)sin(2 − x) − cos(x − 2)(6x2 + 4x + 10) + C
Sprawdź dokładnie rachunki bo mogłem się gdzieś pomylić
22 lis 15:32
Godzio:
Naczy chodziło mi o metodę przez części, nie wiem czemu napisałem podstawiania
22 lis 15:33
Godzio:
A schemat jest prosty
∫f(x)g'(x)dx = f(x) * g(x) − ∫f(x)g(x)dx
22 lis 15:36
Basia:
A tak nawiasem mówiąc umiesz Godziu ten wzór udowodnić ?
Myślę, że umiesz bo to proste.
22 lis 15:40
Godzio:
Szczerze to średnio

wzory umiem, wyprowadzać nauczę się później, w tej chwili chodzę na
wykłady na politechnikę i tak jakoś idzie, twierdzenie → dowód → przykłady

a do takich
wzorów jeszcze nie doszliśmy
22 lis 15:53
Godzio: W sumie pomyślałem chwilę i wyprowadziłem, nawet bardzo łatwy

f(x)g(x) = ∫(f(x)g(x))'dx = ∫f'(x)g(x) + f(x)g'(x))dx = ∫(f'(x)g(x) + ∫f(x)g'(x))dx
∫f(x)g'(x))dx = f(x)g(x) − ∫f'(x)g(x)
22 lis 15:56
Basia:
(fg)' = f'g+fg' ⇒
∫(fg)' = ∫(f'g+fg') = ∫f'g + ∫fg' ⇒
∫fg' = ∫(fg)' − ∫fg' i ∫f'g = ∫(fg)'−∫fg'
22 lis 15:58
Basia:
świetnie, o to chodzi !
22 lis 15:59
jak: a jak mam takie same zadanie tylko w 2 czesci sin (2x+1) to ta 2 przed ?
22 lis 18:03
Ala Ma Kota: brawo
22 lis 22:41
Basia:
[cos(2x+1)]' = −2sin(2x+1)
stą
d
sin(2x+1) = [ −12cos(2x+1) ]'
22 lis 22:45