wartość bezwględna
xman: równanie postaci |x−a| = c, którego rozwiązaniami są liczby 3 i 10
22 lis 22:23
22 lis 22:26
Basia:
c≥0
|x−a|=c ⇔
x−a=c lub x−a=−c ⇔
x=a+c lub x=a−c
stąd
a+c=10
a−c=3
−−−−−−−−−−−−−−−
2a=13
a=132
a+c=10
c=10−a
c=202−132 = 72
lub
a+c=3
a−c=10
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a=13
a=132
a+c=3
c=3−a
c=62−132=−72
odpada bo jest <0
czyli
a=132 c=72
czyli
|x−132|=72
22 lis 22:30
bajka:
| | x1+x2 | | 3+10 | |
a= |
| = |
| = 612
|
| | 2 | | 2 | |
c= 10−6
12= 3
12
c= 6
12−3= 3
12
|x − 6
12 |= 3
12
22 lis 22:39
xman: Aha, czyli trzeba było zrobić dwa układy równań

A takie coś?
nierówność postaci |x−a| < c, której zbiorem rozwiązań jest (−π+2; π−4).
22 lis 22:40