Oblicz pole i 2 boki trójkąta
Kinga: jezeli bok o długosci 9cm leży na przeciwko kąta równego 600 a z pozostałych boków jeden jest
dwa razy dłuższy od drugiego
Podpowiedzcie prosze bo juz nie kontaktuję..Prosiałabym też o sprawdzenie zadan
Zad 1 boki trójkata AB=4 i AC=BC=8 oblicz długosc promieni okręgów wpisanego i opisanego
policzyłam wysokośc h=2√15 sinα=√15/4 8/sinα=2R R=16*√15/15
wzór na pole (a+b+c)r/2 =ah/2 z tego r=2√15/2
zad 2
trójkąt równoboczny ma pole 4√3 obliczyć pole figury ograniczonej okręgiem wpisanym i
opisanym Pw=4π/3 Po=12π Pf=10{2/3}π
22 lis 23:19
Kinga: 
chyba zaskoczyłam jezeli jeden z boków jest a to drugi 2a czyli mam trójkat
prostokątny o kątach 60
0 i 30
0 czyli 9=a*
√3
a=3
√3
tylko czy mam tak to napisac słownie jak wyzej ?
22 lis 23:40
Kinga: może ktoś mi odpowiedziec ?
22 lis 23:54
Godzio: Wystarczy rysunek i oznaczenie boków, dobrze rozwiązujesz
22 lis 23:56
Kinga: Dziekuję
22 lis 23:58
Godzio: pomóc z resztą zadań czy już wiesz jak je zrobić ?
22 lis 23:59
Godzio: Czy to tylko do sprawdzenia tamte zadania ?
23 lis 00:00
Kinga: Tamte zrobiłam i podałam wyniki.Nie wiem czy dobrze .
23 lis 00:03
Godzio:
Zad. 1 Ok, tylko :
23 lis 00:11
Godzio:
Zad. 2
tak mi wyszło:
| | 4 | | 1 | | π | | π | | a2 * 3 | |
Po − Pw = |
| h2π − |
| h2π = |
| * 3h2 = |
| * |
| = |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | | 4 | |
| a2 | | P | | 4√3 | |
| * π = |
| * π = |
| π = 4π |
| 4 | | √3 | | √3 | |
23 lis 00:13
Kinga: Dziękuję Godzio

juz znalazałam gdzie sie pomyliłam
23 lis 00:25
Godzio:
23 lis 00:27