...........................
skarbus9: Plantacja rzadkich roślin składa się z 12 grządek o powierzchni 7,5 m kwadratowych każda.Jednym
zbiornikiem zraszacza można podlać 24 m kwadratowe obszaru.Ile razy należy napełniać zbiornik,
aby podlać plantację czterokrotnie w ciągu doby?
23 lis 15:35
Niwidomy: 12 grządek * 7.5 m
2 każda = 12 * 7.5 = 90 m
2
90 m
2 / 24 m
2 = 3.75 czyli na całą plantację (na jedno podlanie całej plantacji) trzeba mieć
3 i trzy czwarte zbiornika, a my mamy 4 razy na dobę więc:
3.75 zbiornika * 4 razy na dobę = 15 zbiorników
Odp: Aby podlać plantację czterokrotnie w ciągu doby potrzeba napełnić 15 razy zbiornik.
To chyba będzie coś takiego, o ile się nie mylę
23 lis 15:50
Niwidomy: Jak źle to nie mieć pretensji, bo taki genialny to ja nie jestem
23 lis 15:51
skarbus9: ale i tak dzięki
23 lis 16:04