prosze o pomoc:):):)::
wsp: dane jest równanie z niewiadomą x . przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań równania ze wzglęu
na wrtośći parametrów.
3mx + 6m = 9m
2 + x + 1 prosiłbym o wytłumaczenie



z góry dzięki
23 lis 18:59
23 lis 19:09
23 lis 19:24
wsp: jak to sie robi
23 lis 19:32
Grześ:
3mx+6m=9m
2+x+1
3mx−x=9m
2−6m+1
x(3m−1)=(3m−1)
2
dla 3m−1=0 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, bo sprowadza się do:
x*0=0
0=0
dla 3m−1≠0 możemy podzeilić przez (3m−1)
x=3m−1
I mamy jedno rozwiązanie
23 lis 19:37
Tragos: 3mx − x = 9m
2 − 6m + 1
x(3m − 1) = 9m
2 − 6m + 1
1. 3m − 1 = 0
3m = 1
m =
13
0x = 9*(
13)
2 − 6*
13 + 1
0x = 1 − 2 + 1 = 0
równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań dla m =
13
2. 3m − 1 ≠ 0
3m ≠ 1
m ≠
13
| | 9m2 − 6m + 1 | | 9(m − 13)2 | |
x = |
| = |
| = 3(m−13) |
| | 3m − 1 | | 3(m−13) | |
równanie ma jedno rozwiązanie dla m ≠
13, ma ono postać x = 3(m−
13)
23 lis 19:37
R.W.16l: 3mx−x=9m2−6m+1
x(3m−1)=(3m−1)2, jeśli 3m−1≠0
x=3m−1
f liniiowa, więc bez wzgledu na x będzie 1
ale czuję, że coś nie tak...
23 lis 19:37
R.W.16l: No
23 lis 19:38
23 lis 19:38