pomocyy
krecik: zaprzeczyć zdaniom:
a.∀x∊ℛ(x2≥0⇒x≥0)
b. ∀x∊ℛ∃y∊ℛ((x=2y)∨(y>3))
22 lis 16:04
magda: ad.a np x=−2 x2=4
22 lis 19:25
Basia:
magda
tu nie chodzi o ocenę wartości logicznej, ale masz rację zdanie (a) jest fałszywe
22 lis 19:28
Basia:
ad.a
∃x∊R ~(x2≥0⇒x≥0) ⇔
∃x∊R [ x2≥0 ∧ ~(x≥0) ] ⇔
∃x∊R [ x2≥0 ∧ x<0 ]
ad.b
∃x∊R∀x∊R ~[(x=2y) ∨ (y>3)] ⇔
∃x∊R∀x∊R [ x≠2y ∧ y≤3 ]
22 lis 19:32
krecik: podziękować
22 lis 21:57
Basia:
a rozumieć co ja tam napisać ?
22 lis 21:58
krecik: no nawet tak. postaram się to robić analogicznie ale nie powiem że bym nie pogardził małym
wytłumaczonkiem ?
22 lis 22:16
Basia:
zaprzeczeniem kwantyfikatora ogólnego jest kwantyfikator szczegółowy
nieprawda, że dla każdego coś zachodzi ⇔
istnieje element dla którego to coś nie zachodzi
~∀x f(x) ⇔ ∃x ~f(x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zaprzeczeniem kwantyfikatora szczegółowego jest kwantyfikator ogólny
nieprawda, że istnieje element dla którego coś zachodzi ⇔
dla każdego elementu to coś nie zachodzi
~∃x f(x) ⇔ ∀x ~f(x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
~(p⇒q) ⇔ p∧~q
~(p∨q) ⇔ ~p ∧ ~q
22 lis 22:37
krecik: dziekuje
22 lis 22:43