funkcja rysunek
linh: y = |x+4x+5|
mam doprowadzić do postaci kanonicznej
czyli dobrze bedzie jak tak zrobie? :
y = |(x+4)(x+5)| y= |(x+ 4,5) − 14| dobrze ? ? i potem jak z przesunięciami ?
22 lis 23:23
Basia:
nie;
| x+4 | | x+5−1 | | 1 | |
| = |
| = 1− |
| |
| x+5 | | x+5 | | x+5 | |
stąd
| | 1 | |
rysujesz wykres g(x) = − |
| i przesuwasz o wektor [−5;1] |
| | x | |
to co pod osią OX odbijasz symetrycznie względem niej (bo masz moduł)
22 lis 23:35
linh: coo ? ? hm ale jak to ?
a skąd się wzięło z x+4x+5 to x+5−1x+5 ?
22 lis 23:37
linh: aaa już wiem
22 lis 23:38
linh: no tak

bo przecież
x+5−1 = x+4x+5
22 lis 23:39
linh: a jak ogólnie się sprowadza taką funkcję do postaci kanonicznej ?
bo jeszcze mam taki przykład i też chcę sprowadzić do postaci kanonicznej i sobie nie radzę:
y= 3x−1x+2
22 lis 23:43
bajka:
| | 3(x+2) −7 | | 7 | |
y= |
| = 3 − |
| |
| | x+2 | | x+2 | |
22 lis 23:49
linh: a jaka jest ogólna zasada zamieniania funkcji wymiernej do postaci kanonicznej ?
22 lis 23:55
Basia:
musisz licznik przekształcić do postaci
a*mianownik ± b
tak jak pokazała
bajka
wtedy
| licznik | | a*mianownik±b | | b | |
| = |
| = a ± |
| = |
| mianownik | | mianownik | | mianownik | |
22 lis 23:58
bajka:
wykonujesz dzielenie:
| | 7 | |
(3x −1 ) : ( x+2)= 3 − |
|
|
| | x+2 | |
−3x −6
−−−−−
= −7 −−− reszta
22 lis 23:58
Basia:
poza tym są tam chyba jakieś wzorki, ale ja ich nie pamiętam
22 lis 23:59
bajka:
dzielenie, w/g mnie , to najprostszy sposób ( jeżeli nie widzisz tego "na oko"
23 lis 00:00
23 lis 00:01
bajka:

za <cmoki>
23 lis 00:02
Basia:
| cx+d | | ca*(ax+b) +d−c*ba | |
| = |
| = |
| ax+b | | ax+b | |
| ca*(ax+b) | | a*d−b*ca | |
| + |
| = |
| ax+b | | ax+b | |
jak chcesz to się tego ucz, ale szczerze odradzam
23 lis 00:03
bajka:
Ja też odradzam !
"zaśmiecanie" mózgu nie jest wskazane

Wykonuj dzielenie i to wszystko
23 lis 00:05
linh: kurcze, ale jestem tępy...

aż mi głupio tak was wykorzystywać, ale mam dużo problemów, chyba
powinienem iść na jakieś korki.
mam jeszcze problem z taką funkcją:
y = |2
x+4 − 1| w tej to mam zrobic najpierw wykres funkcji 2
x ? i potem przesunięcie o
[−4; −1], i na końcu odbicie względem osi OX ? ? tak ? bo dziwnie taki wykres wychodzi 2
x ?
i z taką:
y= log
12(x+4) +2 w tej to kompletnie nie wiem od czego zacząć
23 lis 00:21
Godzio:
1)Bezwzględność na całej funkcji powoduje że to co na dole odbijasz na górę, reszta ok
2) rysujesz log1/2x → przesuwasz o wektor v[−4,2] → log1/2(x + 4) + 2
23 lis 00:23