nierownosc
Dziama: rozwiaz nierownosc: tg(2x−1)≤
√3 prosze

:(
23 lis 16:05
M:
13 kwi 19:18
Miś Uszatek:
NIe bardzo rozumiem tych nierówności trygonometrycznych
Równania tak .Sa prostsze w rozwiąaniu
tg(2x−1)≤
√3
Rownanie proste byłoby
| sin(α−β | | π | |
| α=2x−1 β= |
| cosα≠0≠cosβ |
| cosα*cosβ | | 3 | |
| | 1 | | √3 | | sin(2x−1)* |
| −cos(2x−1)* |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
| ≤0 |
| |
Jak to dalej pociągnąć?
13 kwi 22:03
Miś Uszatek:
14 kwi 18:28
Miś Uszatek:
14 kwi 23:20
wredulus_pospolitus:
ale ... po co

tg(2x−1) ≤
√3 = tg (π/3 + kπ)
−π/2 + kπ < 2x−1 ≤ π/3 + kπ
więc:
−π/4 +1/2 + kπ/2 < x ≤ π/3 + 1/2 + kπ/2
15 kwi 01:14