Kombinatoryka
Martusia15112: Czterokrotnie losujemy z pudełka kartki oznaczone cyframi. Po wylosowaniu jednej kartki z cyfrą
zapisujemy tę cyfrę, a kartkę odkładamy do tego samego pudełka i losujemy ponownie. Losując w
taki sposób otrzymamy pewną liczbę. Oblicz, ile można otrzymać różnych liczb czterocyfrowych,
jeżeli na kartkach w pudełku zapisano cyfry:
a) 1,2,3
b) 1,3,5,7
c) 0,1,2,5,7
23 lis 17:08
Burger:
a) 3*3*3 = 27
b) 4*4*4*4 = 256
c) pierwszą liczbą nie może być 0, więc
4*5*5*5*5 = 2500
11 wrz 17:48
Pajacy: Panie Burger błąd, ponieważ miały być liczby czterocyfrowe, tak więc:
a) 3*3*3*3
b) ok
c) 4*5*5*5
8 sty 21:07