macierze i indukcja
MIchał: Dla podanych macierzy A obliczyć A
n dla kilku początkowych wartości n, następnie wysunąć
hipoteżę o postaci tych potęg i uzasadnić ją za pomocą indukcji matematycznej
1*
1 0 0
A= 0 −2 0
0 0 3
2*
1 1 0
A= 0 1 1
0 0 1
Bardziej mi chodzi o ten drugi przyklad i chcialbmy7 tutaj tez porzadna indukcje
21 lis 22:07
Basia:
a jakie masz wyniki mnożenia ?
A2,A3,A4 ?
napisz
21 lis 22:52
MIchał: dla 1
1 0 0 1
do2 0 4 0 do3 8
0 0 9 27 itd
dla 2 1 2 1 1 3 3 1 4 6 1 5 10
0 1 2 0 1 3 0 1 4 0 1 5
0 0 1 0 0 1 0 0 1 0 0 1
a2 a3 A4 a5
21 lis 23:40
Basia:
w (1) widać związek
An = 1n 0 0
0 2n 0
0 0 3n
w (2)
An = 1 n suma a12+a13 z poprzedniego
0 1 n
0 0 1
czyli jest to ciąg
0,1,3,6,10,15, 21.....
wzór rekurencyjny mam
c1=0
cn+1=cn+(n−1)
nie mogę wymyślić ogólnego, ale może do dowodu indukcyjnego nie będzie potrzebny
tylko zapis bez wzoru ogólnego będzie beznadziejny
jeszcze pomyślę
21 lis 23:55
Basia:
no to teraz już chyba łatwo
22 lis 00:00
Basia:
potrafisz to sam udowodnić ? ja już za chwilę muszę kończyć
mogę pomóc, ale dopiero jutro wieczorem
22 lis 00:02
MIchał: Wolałbym zobaczyć te udowodnienie bo nie jestem pewny,
w szczególności tez chciałbym pełną magiczna formułkę mieć ( na mocy zasady indukcji
matematycznej stwierdzam ze to zdanie jest prawdziwe...)
co do indukcji robie to tak:
Zal: A
n= ....
Teza: A
n+1= ....
Dowód: A
n+1= A
n * A
I staram się uzyskać L=P
a zasada moja brzmi:
Udowodniłem że wzór A
n jest prawdziwy, to jest on prawdziwy dla A
n+1. Zatem na mocy indukcji
matematycznej stwierdzam ze to wyrażenie jest prawdziwe − coś takiego, ale potrzebowałbym
dokładniejszej regułki,
Jak gdzieś błąd w indukcji to proszę o wytłumaczenie

Z Góry THX
22 lis 09:30
Basia:
rozumowanie jest struprocentowo poprawne;
dowody, jak obiecałam, napiszę Ci wieczorem
22 lis 15:05
Basia:
ad.1
masz tam błąd, którego nie zauważyłam wcześniej
na przekątnej będzie:
A2 1,4,9
A3 1,−8,27
A4 1,16,81
A5 1,−32,243
stąd
An 1, (−2)n, 3n
Tw.
Jeżeli
A= 1 0 0
0 −2 0
0 0 3
to
An= 1n 0 0
0 (−2)n 0
0 0 3n
dowód:
n=1
A1= 1 0 0 = A
0 −2 0
0 0 3
Zał: Ak = 1k 0 0; 0 (−2)k 0; 0 0 3k
Teza: Ak+1 = 1k+1 0 0; 0 (−2)k+1 0; 0 0 3k+1
d−d:
Ak+1 = Ak*A =
1k*1 0 0
0 (−2)k*(−2) 0
0 0 3k*3
=
1k+1 0 0, 0 (−2)k+1 0, 0 0 3k+1
c.b.d.o.
drugie spróbuj sam analogicznie; te macierze okropnie się tu pisze
22 lis 21:07
Michal: ok zakapowalem to zadanko
indukcje tez z tym ze nie wiem po co ta teza wstepna

no i magiczna formulke tez juz mam

jest ok pieknie dziekuje za poswiecony czas
22 lis 22:40
Basia:
bo taka była treść zadania: postaw hipotezę i udowodnij ją indukcyjnie
22 lis 22:42
Michal: no dobra a jeszcze do przykladu c
jak wyglada wzor dla a
n?
1 1+n−1 0+N* n−1/2
0 1 1+n−1
0 0 1
23 lis 00:03
Basia:
chodzi o ten drugi przykład ?
An = 1 n n(n−1)2
0 1 n
0 0 1
23 lis 00:08
Michal: a no tak troche mi sie pomylilo...
to zapraszam do zadania na temat geometrii analitycznej
23 lis 00:11