Oblicz granice lim x-->8
Krzyś: oblicz granice lim gdy x−−>8
(4−√x+4) / (3−√x+1)
22 lis 22:35
Krzyś: przepraszam w pierwszym wyrazeniu jest (4−√2x)
22 lis 22:35
Basia:
zastosuj tw.de l'Hospitala
możesz bo
4−√2*8 = 0 i 3−√8+1=0
22 lis 22:40
Krzyś: a można to rozwiązać w jakiś inny sposób, bo twierdzenie które Ty podałaś jest mi zupełnie
obce..
22 lis 22:42
Godzio:
pomnóż licznik i mianownik przez (4 + √2x)(3 + √x + 1)
22 lis 22:44
Krzyś: o tym mówisz?
= 16 −2x−3√2x−√2x*√x+1 / 9−x−1 * (−√x+1)*(4+√2x)
chyba że źle to pomnożyłem..?
22 lis 22:48
Basia:
Godziu to nic nie da, x nie dąży do +∞, ale do 8
9−(x+1) = 8−x → 0
16−2x → 0
22 lis 23:15
Krzyś: dysponuje wynikiem i ma wyjść 3/2. Ale nie wiem jak to rozpisać... ?
22 lis 23:16
Basia:
a sorry, da, w tym wyjątkowym przypadku da
| 16−2x | | −2(x−8) | |
| = |
| =−2 → −2 |
| x−8 | | x−8 | |
22 lis 23:17
Basia:
| 4−√2x | | (16−2x)(3+√x+1) | |
| = |
| = |
| 3−√x+1 | | (9−x−1)(4+√2x) | |
| 2(8−x))(3+√x+1) | |
| = |
| (8−x)(4+√2x) | |
U{2(3+
√x+1)}{4+
√2x) →
U{2(3+
√8+1)}{4+
√2*8 =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inny sposób
| 2√x+1 | | 2√8+1 | | 2*3 | | 3 | |
| → |
| = |
| = |
| |
| √2x | | √2*8 | | 4 | | 2 | |
22 lis 23:26
Krzyś: dziękuję ślicznie, pierwszy sposób zdecydowanie łatwiejszy. Jeszcze jednego przykładu nie umiem
sobie rozpisać i zrobić:
lim x−−> Pi
tgx / sin2x
22 lis 23:31
Krzyś: i lim x−−>0
tg5x / 8x
22 lis 23:32
Basia:
sin2x=2sinxcosx
| tgx | | sinx | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| sin2x | | cosx*2sinxcosx | | 2cos2x | |
tu już możesz podstawiać π
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| tg5x | | sin5x | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| 8x | | cos5x | | 85*5x | |
| sin5x | | 5 | | 5 | | 5 | |
| * |
| → (przy x→0) 1* |
| = |
| |
| 5x | | 8cos5x | | 8*cos0 | | 8 | |
22 lis 23:39
Krzyś: dziękuję Basiu
22 lis 23:41