Ciągi arytmetyczne
Marta: Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 10, a siódmy 42. Wyznacz pierwszy wyraz i róznicę
tego ciągu.
22 lis 19:56
Lidus: Spróbuję Ci pomóc

.
22 lis 19:57
Marta: ok, fajnie
22 lis 20:00
Marta: ok, fajnie
22 lis 20:01
Lidus: Najpierw wyliczamy różnicę:
a7=a3+4r
Podstawiam liczby pod a7 i a3
42=10+4r|−10
32=4r|:4
8=r
Teraz obliczamy a1
a3=a1+2r
10=a1+2*8
10=a1+16|−16
−6=a1.
Wiesz skąd się to wszystko bierze
22 lis 20:01
Marta: Tylko pierwszy raz spotykam się z takim czymś...hmm, że odjęłaś najpierw 10 żeby obliczyć
różnicę, a później to 16, żeby uzyskać a1. Nigdy wcześniej tak na lekcji nie robiliśmy.
22 lis 20:10
Lidus: Wiesz ja po prostu licze swoją metodą, bo wg mnie tak jest łatwiej. Po prostu jak masz podane 2
oddalone od siebie wyrazy i żeby móc je w pełni wykorzystać to, aby wyliczyć różnicę zawsze
wyznaczam ją sobie w ten sposób. Ale jak liczysz inaczej to pokaż tutaj to na tym przykładzie.
22 lis 20:20
Marta: No właśnie w tym problem, że w ogóle nie pamiętam jak my to robiliśmy wcześniej. A niestety nie
mam przy sobie dzisiaj starego zeszytu. W przeciwnym razie raczej by mnie tutaj nie było

Ale wielkie dzięki za pomoc, ta metoda jest łatwa do zapamiętania i prosta. Jeszcze raz
dzięki.
22 lis 20:24
Lidus: Spoko, nie ma problemu. Najważniejsze, żebyś to rozumiała, bo przepisać to każdy potrafi

.
22 lis 20:28