mógłby mi ktoś wytłumaczyć ,
kdafb123: mógłby mi ktoś wytłumaczyć ,
0,4(6) Jak to jest z okresem ułamków jak chce go zamienić na nieskracalny ułamek zwykły ?
Gdyby ktoś tak po kolei napisał mi co trzeba robić i dlaczego będę bardzo wdzięczny. Z góry
dziękuję.
23 lis 19:03
23 lis 19:07
Tragos: x = 0,4(6) / * 10
10x = 4,(6)
odejmujesz stronami
10x − x = 4,(6) − 0,4(6)
9x = 4,2
| | 4,2 | | 42 | | 21 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 90 | | 45 | |
23 lis 19:07
Tragos: jeszcze po skróceniu
23 lis 19:10
kdafb123: Dziękuję za pomoc . A dlaczego może przez 10 , a w przykładzie 0,1(28) będzie tak samo ?
23 lis 19:15
Tragos: najlepiej mnożyć przez tyle zer, ile jest cyfr w okresie
23 lis 19:17
kdafb123: I wtedy mnożę przez 100 , ale czy ta 1 tez ma zostać pomnożona ?
23 lis 19:31