prawo De Morgana.. negacja....ratunku nie kumam...
ulek : Oznaczmy zdania; p−Największym miastem Europy jest Warszawa.. q−Stolicą Szwecji jest
Sztokholm. zapisz zdanie p⋁q i podaj jego negację(skorzystaj z prawa De Morgana).podaj wartość
logiczną zapisanego zdania i jego negacji.
23 lis 16:25
ulek : a więc tak p jest fałszywe a q prawdziwe ale nie potrafie podać negacji a tym bardziej
uzasadnić wytłumaczy ktoś

prosze...
23 lis 16:27
Tragos: skorzystaj ze strony
1072
23 lis 16:27
ulek : czyli tak to ma być

¬(p⋁q)⇔(¬p)⋀(¬q)
23 lis 16:32
Tragos: tak jest
23 lis 16:33
ulek : wow jak ajestem mądra

no dobra a co z wartością logiczną
23 lis 16:34
Tragos: p = 0
q = 1
p ⋁ q = 0 ⋁ 1 = 1
~p = 1
~q = 0
1 ⋀ 0 = 0
23 lis 16:37
ulek : czyli wartość jest zerowa...a ja myślałam ze dodatnia... dzięki wielkie za pomoc...pozdrawiam
23 lis 16:38