ciąg arytmetyczny
qaz: Bardzo PROSZĘ O POMOC

1.Oblicz sume 7+9+11+13+....+179
2.Dane jest:
a)r=7 , n=22 , a
n=149 oblicz a
1 , S
n
b)a
1=10 , a
n=−9 , S
n=10 oblicz r , n
c)a
1=14,5 , r=0,7 , a
n=32 oblicz n,S
n
d)n=21 a
n=5 S
n=630 oblicz a
1 , r
23 lis 16:28
Tragos: 1. jak widać, jest to ciąg arytmetyczny, w którym
a1 = 7
an = 179
r = 2
wzór na sumę chyba znasz, w takim razie go zastosuj
23 lis 16:30
qaz: a pozostałe przykłady jak zrobić
23 lis 16:40
Godzio: Masz 2 wzory, podstawiaj do nich wszystkie dane, i zobacz co z tego możesz obliczyć
a
n = a
1 + (n − 1)r
23 lis 16:41
qaz: ok a mógłbyś przykładowo zrobić jakiś podpunkt
23 lis 16:43
gzibowa: wszystko masz, wystarczy podstawic
23 lis 16:44
qaz: no a jak mam w pierwszym przykładzie policzyć a1?
23 lis 16:47
Godzio:
an = 194 n = 22 r = 7 −−− podstawiasz wszystko do jednego wzoru i wyliczasz a1
23 lis 16:48
qaz: ok
23 lis 16:51
qaz: jeszcze jedno z jakiego wzoru mam wyliczyć r w przykładzie b)
23 lis 16:56
Godzio: O tak:
| | a1 + an | | 2Sn | |
Sn = |
| * n ⇒ n = |
| |
| | 2 | | a1 + an | |
| | an − a1 | |
an = a1 + (n − 1) * r ⇒ r = |
| |
| | n − 1 | |
23 lis 16:58
qaz: dzięki
23 lis 17:07
qaz: mam jeszcze przykład z przykładem c)
a
1 też trzeba policzyć ze wzoru a
n=a
1+(n−1)r
23 lis 17:10