u{2}{3}
karolajn: Znajdz dziedzine i miejsce zerowe
f(x)=√xx−3
słownie f(x)= pierwiastek z x podzielić przez (x−3)
23 lis 15:38
nikka: D: x ≥ 0 i x−3≠0
... dokończ
| | √x | |
miejsca zerowe |
| = 0 i x∊D |
| | x−3 | |
czyli
√x = 0
x = ...
dokończ
23 lis 15:41
Basia:
mianownik ≠ 0 (to Ci da dziedzinę)
ułamek = 0 ⇔ licznik=0 (to Ci da miejsce zerowe)
23 lis 15:42
Basia:
sorry nikka; nie widziałam, że piszesz
23 lis 15:43
nikka: a w dziedzinie nie bierzemy również pod uwagę pierwiastka Basiu?
23 lis 15:44
karolajn: Do dziedziny sam doszedłem, jednak mam problem z miejscem zerowym. Mógłby mi ktoś to
wytłumaczyć poczynając od prostych przykładów, do coraz trudniejszych.
23 lis 15:45
nikka: przy tego typu równaniach (ułamek) po wyznaczeniu dziedziny przyrównujesz po prostu sam licznik
do zera :
√x = 0
x = 0 (pierwiastek z danej liczby będzie równy 0 gdy ta liczba będzie równa 0)
na koniec pamiętaj, aby sprawdzić czy rozwiązanie należy do dziedziny funkcji
x = 0 i x ∊ D
x = 0
23 lis 15:49
karolajn: Czy mógłby mi ktoś słownie zapisać : f:X−>Y, f(x), oraz podać definicję wykresu funkcji.
23 lis 15:53
karolajn: oraz samą funkcję definicję
23 lis 15:56
Basia:
nikka bierzemy, bierzemy, drobne te literki i coraz gorzej je widać, ale to na pewno one
maleją
23 lis 16:03
karolajn: ?
23 lis 16:09
Basia:
f jest funkcja określoną na zbiorze X przyjmującą wartości ze zbioru Y
wykresem funkcji f nazywamy zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne określone
są następująco P(x,f(x)) i x∊X
inaczej:
wykres funkcji f = {P(x,f(x)): x∊X}
oczywiście X to dziedzina
23 lis 16:27