matematykaszkolna.pl
u{2}{3} karolajn: Znajdz dziedzine i miejsce zerowe f(x)=xx−3 słownie f(x)= pierwiastek z x podzielić przez (x−3)
23 lis 15:38
nikka: D: x ≥ 0 i x−3≠0 ... dokończ
 x 
miejsca zerowe

= 0 i x∊D
 x−3 
czyli x = 0 x = ... dokończ
23 lis 15:41
Basia: mianownik ≠ 0 (to Ci da dziedzinę) ułamek = 0 ⇔ licznik=0 (to Ci da miejsce zerowe)
23 lis 15:42
Basia: sorry nikka; nie widziałam, że piszesz
23 lis 15:43
nikka: a w dziedzinie nie bierzemy również pod uwagę pierwiastka Basiu?
23 lis 15:44
karolajn: Do dziedziny sam doszedłem, jednak mam problem z miejscem zerowym. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć poczynając od prostych przykładów, do coraz trudniejszych.
23 lis 15:45
nikka: przy tego typu równaniach (ułamek) po wyznaczeniu dziedziny przyrównujesz po prostu sam licznik do zera : x = 0 x = 0 (pierwiastek z danej liczby będzie równy 0 gdy ta liczba będzie równa 0) na koniec pamiętaj, aby sprawdzić czy rozwiązanie należy do dziedziny funkcji x = 0 i x ∊ D x = 0
23 lis 15:49
karolajn: Czy mógłby mi ktoś słownie zapisać : f:X−>Y, f(x), oraz podać definicję wykresu funkcji.
23 lis 15:53
karolajn: oraz samą funkcję definicję
23 lis 15:56
Basia: nikka bierzemy, bierzemy, drobne te literki i coraz gorzej je widać, ale to na pewno one maleją emotka
23 lis 16:03
karolajn: ?
23 lis 16:09
Basia: f jest funkcja określoną na zbiorze X przyjmującą wartości ze zbioru Y wykresem funkcji f nazywamy zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne określone są następująco P(x,f(x)) i x∊X inaczej: wykres funkcji f = {P(x,f(x)): x∊X} oczywiście X to dziedzina
23 lis 16:27