Procenty. Cenę towaru podniesiono najpierw o 10 % a następnie podniesiono o 20 %
Agulaa: Cenę towaru podniesiono najpierw o 10 % a następnie podniesiono o 20 %.
O jaki procent należało by jednorazowo podnieść cenę tego towaru, aby uzyskać ten sam efekt.
22 lis 22:07
Basia:
x cena początkowa
x+0,1x =1,1x cena po 1 podwyżce
1,1x+0,2*1,1x = 1,1x+0,22x = 1,32x cena po 2 podwyżce
czyli o 32%
23 lis 05:23
Agulaa: Dzieki za rozwiązanie

A mogła bys mi wytłumaczyć jak to robiłaś?, bo nie wiem skąd to sie
bierze.
23 lis 18:32