Zadanie algebraiczne
Sierot: Przedstaw wyrażenia w postaci iloczynu:
a) (x−1)3 + (y+2)3
b) 4(2x−y)4 − y6
23 lis 16:38
Godzio:
a) a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
b) a2 − b2 = (a − b)(a + b) gdzie a = (2(2x − y)2) i b = y3
23 lis 16:40
Sierot: dzieki
23 lis 16:40
gzibowa: a) (x+y+1)(x2−xy−4x+y2+5y+7)
23 lis 16:41
Basia:
ad.a
a=x−1
b=y+2
i zastosuj wzór
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
ad.b
[2(2x−y)2]2 − (y3)2 =
[2(2x−y)2−y3]*[2(2x−y)2+y3] =
[2(4x2−4xy+y2)−y3)]*[2(4x2−4xy+y2)+y3]=
....
już tylko wymnożyć w nawiasach przez 2, bo nic się tam nie zredukuje, ani nie da dalej rozłożyć
23 lis 16:43