Nierówność logarytmiczna
Adam: Mam problem z:
log2(x−1)−log2(x+1)+log x+1x−1 2>0
22 lis 19:09
Adama: bardzooooo proszę
22 lis 19:19
Adam: ostatnia próba uzyskania odpowiedzi?
22 lis 19:56
Grześ: | | x+1 | |
a co jest w 3 logarytmie podstawa |
| |
| | x−1 | |
Jak tak, to już pomogę
22 lis 20:04
Adam: tak
22 lis 20:07
Grześ: | | x+1 | | x+1 | |
D: x>1 oraz |
| >0 ⋀ |
| ≠1 |
| | x−1 | | x−1 | |
spróbuj dalej, a ja na kolacje idę
22 lis 20:11
Basia:
x−1>0
x+1>0
stąd masz
t=log
2x+1x−1
wtedy
log
2x−1x+1 =
1t
i masz
t>0
log
2x+1x−1>0=log
21
22 lis 20:14
Basia:
poprawka; minus mi zżarło i źle przepisałam
wtedy:
stąd:
−t+
1t>0
t∊(0,1) lub t∊(−1,0)
czyli
lub
0 = log
21
1=log
22
czyli
lub
dalej już sam próbuj
22 lis 20:21
Adam: Ok. Wszystko się zgadza. Dzięki
22 lis 20:39
Karolina: log6(3x2+1)−log6(32−x2+9)=log62−1
12 sty 22:52
Karolina: jak to rozwiązać ?
12 sty 22:53
pigor: ..., np. tak : w zbiorze R mamy kolejno równania
równoważne :
log6 (3x2+1)−log6 (32−x2+9)= log6 2−1 ⇔
⇔ log
6 (3
x2+1)+log
6 6= log
62+log
6(3
2−x2+9) ⇔
⇔ log
6 6(3
x2+1)=log
6 2(3
2−x2+9) ⇔ 6(3
x2+1)= 2(3
2−x2+9) /:2 ⇔
⇔ 3(3
x2+1)= 3
2−x2+9 ⇔ 3*3
x2+3= 3
2−x2+9 /*3
x2 ⇔
⇔ 3*3
2x2+3*3
x2 = 3
2+9*3
x2 /:3 ⇔ 3
2x2+3
x2 = 3+3*3
x2 ⇔
⇔
32x2−2*3x2−3= 0 ⇔ (3
x2−3) (3
x2+1)= 0 ⇔ 3
x2−3= 0 ⇔
⇔ 3
x2= 3
1 ⇔
x2=1 ⇔ |x|=1 ⇔
x∊{−1,1} . ...
12 sty 23:29