dowodnij że to wyrażenie dla jest podzielne przez 3, a n= należy do nauralnych.
paula: n3 − n udowodnij że to wyrażenie dla jest podzielne przez 3, a n= należy do nauralnych.
23 lis 14:48
paula: n3 − n udowodnij że to wyrażenie dla jest podzielne przez 3, gdy n= należy do nauralnych
23 lis 15:12
nikka: skorzystaj z indukcji matematycznej...
23 lis 15:35
Tragos: n ∊ N
n3 − n = n(n2 − 1) = (n−1)n(n+1)
iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, czyli pośród nich można znaleźć liczbe podzielną
przez 3
23 lis 15:36
nikka: dla n∊C byłoby tak samo?
23 lis 15:39