czy tak moge zrobic
ilak: 2sin
2 x − 3 cos x=0
czy moge to zapisac
1−2cos
2 x − 3 cos x=0 | czy prawda ,ze 2sin
2 x + 2cos
2x=1
t=cos x
−2t
2 −3t +1=0
2t
2+ 3t −1 =0
Δ=17 | i tak własnie chyba cos jest zle
gdzie bład,jak to zrobic?
dzieki
22 lis 20:30
bardot: no jest źle

2sin
2x−3cosx=0
2(1−cos
2x)−3cosx=0
2−2cos
2x−3cosx=0 ; cosx=t
−2t
2−3t+2=0
22 lis 20:35
Grześ: źle przeksztalciłeś po pierwsze:
2sin
2x−3cosx=0
2(1−cos
2x)−3cosx=0
2−cos
2x−3cosx=0
teraz:
cosx=t t∊<−1,1>
−t
2−3t+2=0
Dalej sobie poradzisz
22 lis 20:36
bardot: grzesiu nie pomnożyłeś cosx przez 2
22 lis 20:38
Grześ: o kurde, z pośpiechu. Dobrze, że zauważyłeś błąd.

Inni czuwają
22 lis 20:40
ilak: ok .dzieki bardzo za pomoc
22 lis 20:57