POMOŻECIE?
HEEEEEEEEEEEEEEELP: Pomóżcie...
Pola powierzchni prostokątnych kartek papieru tworzą ciąg arytmetyczny. Pole powierzchni
pierwszej kartki wynosi 12 cm2, siódmej zaś 39 cm2. Wszystkie kartki pocięto na kawałki,
które nałożono na kwadrat o noku długości 2,1 dm, zakrywając nimi całą powierzchnię kwadratu.
Ile było kartek?
22 lis 20:36
bee: siedem
22 lis 20:51
bee: pomyłka
22 lis 20:52
HEEEEEEEEEEEEEEELP:
22 lis 20:53
bee: a1=12
a7=39 i a7=a1+6r
39=12+6r
27=6r
r=4,5 (roznica ciagu)
mamy zapelnic kwadrat o boku 2,1dm=21cm
pole tego kwadratu:21X21= 441(CM2)
22 lis 21:00
bee: wzor na ogolny wyraz ciagu: an=a1+(n−1)r
an=12+(n−1)4,5
an=12+4,5n−4,5=4,5n+7,5
22 lis 21:03
HEEEEEEEEEEEEEEELP: Co to znaczy te CM2? Czyli wychodzi na to że było 441 kartek?
22 lis 21:04
HEEEEEEEEEEEEEEELP: Aha, cm2, już wiem. I co dalej?
22 lis 21:06
bee: suma wyrazow od a1 do an ma zapelnic kwadrat o polu 441 cm2
wiec mamy:
wzor na sume n−wyrazów: a1+ a1+(n−1)r
Sn= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− *n
2
22 lis 21:07
bee: gdzie n jest liczba naturalna
22 lis 21:08
bee: podstawiasz za a1=12,Sn=441 i r=4,5
22 lis 21:09
bee: rozwiaz sam/−a
22 lis 21:10
HEEEEEEEEEEEEEEELP: Hmmm, coś mi się nie zgadza jak rozwiązuje. Wychodzi na to że Δ muszę obliczyć, a jak obliczam
to będzie na minusie... ; (
22 lis 21:19
bee: napisz obliczenia tutaj
22 lis 21:21
bee: jaka Ci wyszla delta?
22 lis 21:21
bee: jeden pierwiastek z delty jest ujemny, natomiast drugi jest dodatni
22 lis 21:23
HEEEEEEEEEEEEEEELP: 441= 12 +4,5n−4,5)n
No i Δ po dalszym obliczeniu trzeba obliczyć
Wyszło 12 z tego względu, że skróciłem z 2.
22 lis 21:24
HEEEEEEEEEEEEEEELP: Ale to straszne liczby wychodzą z ułamkiem
22 lis 21:24
HEEEEEEEEEEEEEEELP: Może coś pokręciłem, ale √Δ nie jestem w stanie obliczyć bo ogromne liczby wychodzą.
22 lis 21:28
bee: spojrz jeszcze raz na wzor na sume:
a1+a1+(n−1)4,5
sn=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−*n
2
22 lis 21:30
bee: wiec masz:
12+12+(n−1)4,5
441=−−−−−−−−−−−−−−−−−−− *n
2
22 lis 21:31
22 lis 21:35
HEEEEEEEEEEEEEEELP: No tak i może się skrócić 24 z 2? Możesz podać dalszy wynik?
22 lis 22:02
HEEEEEEEEEEEEEEELP: A nie może bo to dodawanie, pomyliłem. A dalszy wynik można prosić?
22 lis 22:09