o ile % zmniejszyłą się liczba zwiedzających...
kasia: cena biletu do muzeum wzrosła o 40 % ale wpływ y ze sprzedaży zwiększyły się tylko o 26 %. O
ile procent zmniejszyła się liczba zwiedzających
Basia:
x poprzednia cena biletu
n poprzednia liczba zwiedzających
n*x poprzednie wpływy
x+0,4x=1,6x nowa cena biletu
k nowa liczba zwiedzających
k*1,6x nowe wpływy
1,6k*x = n*x+0,26n*x = 1,26n*x /:x
1,6k=1,26n
| | 1,26n | | 126n | | 64n | | 16n | | 4n | |
k = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = 0,8n |
| | 1,6 | | 160 | | 80 | | 20 | | 5 | |
n−k = n−0,8n=0,2n
liczba zwiedzających zmniejszyła się o 20%