wyznacz dziedzine funkcji
Ola: | | 3x−1 | |
f(x) = |
| wyznacz dziedzine funkcji |
| | √ x2−4 | |
22 lis 23:20
mac: x2 − 4 > 0
rozwiąż to
22 lis 23:23
linh: x2−4 > 0
(x−2)(x+2)>0
x>2 ⋁ x>−2
czyli że x∊(2, +∞)
chyba tak, tak mi sie wydaje bynajmniej, ja bym tak zrobił.
22 lis 23:26
Ola: problem polega na tym ze do tego momentu który wskazałes potrafie to zrobić, nie wiem co mam
robic dalejj

pomóz prosze
22 lis 23:26
Ola: w rozwiązaniu jest ze df = (−∞;2) u (2;+∞)
22 lis 23:28
Krzyś: rozwiązujesz sobie tą nierówność x
2−4>0
wychodzi:
(x−2)(x+2)>0
x=2 i x=2
rysujesz sobie parabole o miejscach zerowych x=−2 i x=2 ramiona jej skierowane do góry
i ma być większe od zera czyli odp.: (−
∞;2) u (2;+
∞)
22 lis 23:35