!:(:(:(:(:(
|ctgx|>0
?
, trzeba jeszcze dokończyć
ctgx ≠ 0
| π | ||
x ≠ | + kπ | |
| 2 |
ja to bym zrobila tak ze narysowala bym wyjres ctg x pootem przeksztalciala o wartosc
bezwzgledna i napisala w jakich przezdialach jest to wieksze od zera..ale czy to jest dobrze?
nie wiem
i moze ktos mi powie?
| π | ||
x ∊ R − { | + kπ, kπ} −− kπ wynika z dziedziny ctgx | |
| 2 |
Jak widać rozwiązanie jest spełnione tylko bez punktów,
czyli mozna w taki sposob rozwiazywac?
a np |sinx|<1 czyli jakie tu bedzie rozwiazanie? znaczy odp?
ze x∊R?
x ∊ R − {....}
| (2k+1)π | ||
Ja bym powiedziała, ze −{kπ}.. ale w odpowiedziach jest ..{ | } czyli to | |
| 2 |

A no i jeszcze mam prosbe czy bys mi mogl powiedziec jak rozwiazac takie cos:
tg(2x−1)≤√3
| π | ||
sinx = 0 dla x = | + kπ stąd | |
| 2 |
| π | π | 1 | π | |||||
2x − 1 ≠ | + kπ ⇒ x ≠ | + | + | * k k ∊ C | ||||
| 2 | 4 | 2 | 2 |
| π | ||
2x − 1 = | + kπ | |
| 3 |
| π | ||
2x = | + 1 + kπ | |
| 3 |
| π | 1 | π | ||||
x = | + | + | * k | |||
| 6 | 2 | 2 |
| π | 1 | π | ||||
Asymptotą (wartość do której dąży) są proste x = | + | + | * k | |||
| 4 | 2 | 2 |
| π | 1 | π | π | 1 | π | |||||||
x ∊ < | + | + | * k, | + | + | ) | ||||||
| 6 | 2 | 2 | 4 | 2 | 2 |
| π | ||
w odp, na końcu | * k | |
| 2 |
Tak to będzie wyglądać miej więcej graficznie, lepiej widać dlaczego tak a nie inaczej
x=2π(1+4k) v x=4π(1+2k) ?
jak narazie to nic nie rozumie, sprobuje przeanalizowac..i moze zrozumiem
bo strasznie bym
chciala:(
a czy moglbys jeszcze mi powiedziec choc jak rozwiazac jeszcze takie cos:
sin23x−√2sin3x+12=0
podstawic za sin3x=t czy coa innego? bo tamto nie bardzo prowadzi mnie do rozwiazania. OBIECUJE
ZE TO JUZ OSTATNI PRZYKLAD
juz wiecej nie bede meczyc
postaram na podstawie tych zrobic
bardzo!
| 1 | ||
sin23x − √2sin3x + | = 0 sin3x = t , t ∊ <−1,1> | |
| 2 |
| 1 | ||
t2 − √2t + | = 0 −− rozwiązujemy równanie kwadratowe | |
| 2 |
| √2 | ||
(t − | )2 = 0 −− zauważamy że to wzór skróconego mnożenia lub liczymy deltę i tak | |
| 2 |
| √2 | √2 | |||
t = | ⇒ sin3x = | |||
| 2 | 2 |
| π | 3π | |||
3x = | + 2kπ lub 3x = | + 2kπ | ||
| 4 | 4 |
| π | 1 | π | π | 1 | π | |||||||
x ∊ (− | + | + | * k, | + | + | * k > | ||||||
| 4 | 2 | 2 | 6 | 2 | 2 |
a spr z calego dzialu juz za tydzien:(
Dobrze, ze isteniaja tacy pomocni ludzie
Skoro ulubiony dział to moze jeszcze jedno pytanie
Gdy mam cos takiego: √4cos2x+4cosx+1=1
to ja sobie moge obustronnie podniesc do kwadratu i rozwiazac zwyczajnie jak rownanie
kwadratowe
czy to jest blad?
√(2cosx + 1)2 = 1 pamiętam że √a2 = |a|
|2cosx + 1| = 1
2cosx + 1 = 1 lub 2cosx + 1 = −1
2cosx = 0 lub 2cosx = −2
cosx = 0 lub cosx = −1
Potrafisz to już dalej rozwiązać ?
DZIEKUJE
!teraz jeszcze tg tzreba
| π | ||
sinx = 1 ⇒ x = | + 2kπ | |
| 2 |
| π | ||
sinx = −1 ⇒ x = − | + 2kπ | |
| 2 |
| π | ||
cosx = 0 ⇒ x = | + kπ | |
| 2 |
ale powiem Ci, ze wyszlo mi to samo
To z podniesieniem do kwadratu też jest dobre ale dłuższe chyba
Niektóre z nich już nawet pamietam
Dziękuję serdecznie za pomoc jeszcze raz
!
|3tg2x|=√3
Ale tu tylko pytanie. Czy moge to powiedzielic przez 3?
Pamiętaj o definicji wartości bezwzględnej :
|x| = a ⇔ x = a lub x = −a
| π | ||
i o dziedzinie 2x ≠ kπ ⇒ x ≠ | * k | |
| 2 |
CZYLI JUZ WSZYSTKO ROZUMIEM
Dziękuję Godzio 