Oblicz objętość ostrosłupa
manolina: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60 stopni. Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1 lis 19:16
1 lis 19:29
kaś: niby zrobilam ale nie wiem czy dobrze mi wyszlo

x−wysokosc
tg60st=x/4
x=4pierw z3
y−krawedz boczna (a ze jest to prawidlowy trojkatny to wszystkie boki sa rowne)
z tw pitagorasa: (4pierw z 3 )
2 +4
2=y
2 y=8
P=16pierw3
V=64
14 lis 17:43
BiebrzaFun :
Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4,spodek wysokości
ostrosłupa dzieli wysokość podstawy w stosunku 1:2 czyli wysokość podstawy
=12
tg60=x/8
| | √3 | |
krawędź podst: a |
| =12⇒a=8√3 |
| | 2 | |
spróbuj jeszcze raz policzyć
14 lis 17:58
Lola: czy ktoś mógłby mi napisać czy wynikiem tego zadania jest 384 ?
21 lis 12:32
ken: Wydaje mi sie ze 32√3
23 lis 14:40
Psuj: Mi też wyszło 384
23 wrz 22:03