matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy ;)
ktos1:
potrzebuje pomocy w rozwiazaniu zadania : Wierzchołek funkcji kwadratowej f(x)=2x
2
+ bx + c ma współrzędne W(−3,1) . Wyznacz parametry b i c.
−b
p =
2a
−b
−3=
/*4
4
−12=−b b=12 nie wiem jak obliczyć teraz c.
23 lis 18:44
Tragos:
1 = 2*(−3)
2
+ 12*(−3) + c
23 lis 18:48
ktos1:
c=19 ?
23 lis 18:51
Tragos:
tak, zgadza się
23 lis 18:52