Oblicz długość
Piotrek1100: Kwadrat ma bok długości 2cm, trójkąt równoboczny ma bok długości 3cm, a sześciokąt foremny−6cm
. Dla każdej z tych figur oblicz.
a)Długość okręgu opisanego na tej figurze.
b)Pole koła wpisanego w tę figurę. Kwadratu nie musicie robić.
Bardzo bardzo proszę o rozwiązanie z góry dziękuję jestem zielony całkowicie. (Prosił bym o
dokładne rozpisanie to się może czegoś nauczę.)
Z góry przepraszam za spam tego zadania piszę je już 3x
23 lis 15:47
Basia:
trójkąt
promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a=3
r=1h
opisanego
R=23h
h potrafisz chyba wyliczyć
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sześciokąt foremny dzieli się na sześć tr.równobocznych o boku a=6
r=htrójkąta
R=a
23 lis 16:00
Basia:
P.S. raczej podbijaj swój post, bez pisania nowych
23 lis 16:00
Piotrek1100: Ok ,spróbuję jak nie dam rady to nie mam co liczyć na rozwiązanie ? Z tego co wiem forum nie
robi gotowców ; / ale mialem z tego jedna lekcje i co do tego h to ja nawet nie wiem o co
chodzi mogla bys mi tlumaczyć ale ok jakoś spróbuję

może wyjdzie.
Średnia 1.56 dziś 2 pały załamany jestem ; /
23 lis 16:02
Piotrek1100: Szczerze to nie dam rady tego zrobic nawet nie wiem jak to zrobic i co napisac ok ale dzięki
,że coś tłumaczyłaś
23 lis 16:08
Niwidomy:

Ten przekrój (zielona linia) to długość tego okręgu (czy co to tam jest

), a w środku są
trójkąty równoboczne to dalej Pinokio idzie sam!
23 lis 16:11
Niwidomy: Wiem, że ta niebieska linia w sześciokącie foremnym jest nad linią, ale się domyślisz o co
kaman

Ona powinna się nachodzić na zieloną.
23 lis 16:14
Niwidomy: Średnica 12 cm, a promień 6 cm i do roboty: wzór na koło i dalej... Pinokio idzie sam
23 lis 16:16
Basia:
h to wysokość trójkąta
w trójkącie równobocznym wysokość jest też środkową czyli jej spodek jest w środku podstawy,
czyli dzieli podstawę na dwa równe odcinki
a2
no i z tw.Pitagorasa
h
2+(
a2)
2=a
2
| | a2 | | 4a2−a2 | | 3a2 | |
h2 = a2− |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
czyli
można pamiętać (szkoła zakłada, że trzeba), można nie pamiętać, ale wtedy trzeba umieć policzyć
tak jak wyżej
teraz już powinieneś sobie poradzić
23 lis 16:19
Piotrek1100: Dwoma słowami jestem głupi ; / ale dzięki za pomoc
23 lis 16:37
Basia:
nie przesadzaj, każdy czasem wpada w "czarną dziurę"
23 lis 16:39
Piotrek1100: No tylko ,że mi chodzi o to ,że nadal nie czaje w ogóle jak bym nigdy o tym nie słyszał aż mi
głupio jakie to dla was łatwe a ja nic a nic
23 lis 16:41
Piotrek1100: wiem tylko ,że h=3 i to tyle
23 lis 16:42
Piotrek1100: a to 3*
23 lis 16:43
Basia:
nie
w zadaniu z trójkątem
a=3
P
op = πR
2 = π*3 = 3π
L
op = 2πR = 2π
√3
próbuj teraz z sześciokątem
tam a=6
r=h (jednego z trójkątów równobocznych o boku a=6, czyli tak jak wyżej oblicz h)
R=a=6
i już tylko podstaw do wzorów na pole i długość okregu
23 lis 16:52
Piotrek1100: Czyli Ty mi teraz zrobilaś trójkąt a) b) ok to moze teraz już dam rade
23 lis 16:54
Piotrek1100: Lop =co to znaczy
Lwp =?
23 lis 16:59
Piotrek1100: Mam coś takiego i dalej nie wiem co robić ; /
a=6
h= 6p3
23 lis 17:11
Piotrek1100: Kurde sory nie wiem mam tak
a=6
h=6 pod pierwiastkiem 3 wszystko podzielic na 2
r=6
r=6* 6 pod pierwiastkiem 3 wszystko podzielic na 2 = 3 pod pierwiastkiem 3
dalej nie wiem
23 lis 17:13
Piotrek1100: Kurde już wszystkiego próbowałem a wychodzi 36 ciągle ...

Możesz mi to rozwiązać prosze ja
już nie mogę aż się zdenerwowałem
23 lis 17:43
Piotrek1100: Basia widzę ,że jesteś

To nie jest wynik 36? a jak nie czy mogła byś mi to rozwiązać bo mam
zadanie tego samego typu w nowym podręczniku to sobie jeszcze chcę zrobić na próbę. Ale z
nowymi już Ci głowy nie będę zawracać bo myślę że sam dam rade
23 lis 18:49
Piotrek1100: Podbijam. Mógł by mi ktoś obliczyć dokładnie sześciokąt foremny−6cm Do podpunktu a) i b) .
Naprawdę nie czekam na gotowca długo nad tym zadaniem siedziałem i nic

z góry dzięki
23 lis 19:02
Piotrek1100: zrobi mi ktoś sześciokąt

kurde mało czasu mi już zostało ; /
23 lis 19:16
Piotrek1100:
23 lis 19:43