TRYGONOMETRA
MATEUSZ, POMOCY: rozwiąż równania:
sin3x − sinx = 0
coś(x + π6) = sin2x`
23 lis 17:35
Godzio: sin3x = sinx
3x = x + 2kπ v 3x = π − x + 2kπ
| | π | | π | |
x = kπ lub x = |
| + k * |
| |
| | 4 | | 2 | |
23 lis 17:48
k: skąd wzieło się 3x=x+2kπ i 3x=π−x+2kπ
26 lut 23:38
Eta:
sin3x=sinx ⇒ to co podał Godzio
26 lut 23:42
k: ale skad wział się wynik że zamiast sinus x jest x+2km
26 lut 23:52
Aga1.: Ze wzoru
sinx=siny⇔x=y+2kπ lub x=π−y+2kπ, k∊całkowitych.
27 lut 11:05
asdf: sin3x − sinx = 0
| | x+y | | x−y | |
sinx − siny = 2cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 lut 12:53