fizyka
Tomek...: Fizyka...proszę o rozwiązanie...nie radze sobie z tym:(
Pionowo w górę wyrzucono kamień nadając mu prędkość Vo=20m/s. Ile wynosi prędkość kamienia na
wysokości 5m? W rozwiązaniu skorzystaj z zasad zachowania energii mechanicznej. W obliczeniach
pomiń opór powietrza i przyjmij g=10m/s2
22 lis 07:50
jacek: ΔE
k=ΔE
P+ΔE
k1
ΔE
k − energia kinetyczna w momencie wyrzutu
ΔE
P − energia potencjalna na wysokości 5m
ΔE
k1 − energia kinetyczna na wysokości 5m
| mv02 | | mv2 | |
| =mgh+ |
| , gdzie v − szukana prędkość |
| 2 | | 2 | |
22 lis 17:08
kasia23: hmmm a jak dalej mam to pozamieniać

?
22 lis 18:06
jacek: podziel równanie przez m i napisz co otrzymałaś
22 lis 18:16
Tomek...: : Fizyka...proszę o rozwiązanie...nie radze sobie z tym:(
Pionowo w górę wyrzucono kamień nadając mu prędkość Vo=20m/s. Ile wynosi prędkość kamienia na
wysokości 5m? W rozwiązaniu skorzystaj z zasad zachowania energii mechanicznej. W obliczeniach
pomiń opór powietrza i przyjmij g=10m/s2
23 lis 10:02
jacek: po podzieleniu obu stron równania przez m otrzymamy
v
02=2gh+v
2 / − 2gh
v
02−2gh=v
2
v=
√v02−2gh=
√202−2*10*5=
√300≈17,32m/s
23 lis 15:15