prosze pomozcie kolos sie zbliza
krecik: 5. Wyznaczyć zbiory spełnienia alternatywy, koniunkcji i implikacji podanych funkcji zdaniowych
dwóch zmiennych:
a.φ(x,y) |y – 2x| < 4, ω(x,y) |x| < 2
b.φ(x,y) x2 + y2 > 4, ω(x,y) x2 + y2 < 1
c.φ(x,y) x2 + y2 < 9, ω(x,y) y = x
22 lis 22:08
Basia:
tu masz wskazówki
https://matematykaszkolna.pl/forum/66124.html
tyle, że to musisz narysować w układzie współrzędnych
(a)
−4<y−2x<4
y>2x−4 i y<2x+4
to będzie obszar między tymi prostymi
|x|<2
−2<x<2
obszar pomiędzy prostymi x=−2 i x=2
a dalej jak w poprzednim poście
23 lis 01:57