jeszcze raz prosze o pomoc
krecik: 4. Wyznaczyć zbiory spełnienia alternatywy, koniunkcji i implikacji podanych funkcji zdaniowych
jednej zmiennej:
| | 2x−3 | |
a. :φ(x): |
| ≥1 ω(x): x2−3x−4>0 |
| | x+2 | |
b. φ(x): |x
2−1|=2 ω(x): x
2−4<0
| | 2−x2 | | x(x−5) | |
c. φ(x): |
| >0 ω(x): |
| ≥0 |
| | |x−1| | | x+1 | |
22 lis 22:15
Basia:
musisz po prostu porozwiązywać te nierówności
A−zbiór elementów spełniających φ(x) = zbiór rozwiązań pierwszej nierówności
B−zbiór elementów spełniających ω(x) = zbiór rozwiązań drugiej nierówności
i szukać:
A∪B (alternatywa)
A∩B (koniunkcja)
z implikacją sprawa bardziej złożona
implikacja φ(x)⇒ω(x) jest fałszywa ⇔ φ(x) jest prawdziwe i ω(x) jest fałszywe ⇔
x∊A∩B'
zatem implikacja φ(x)⇒ω(x) jest prawdziwa ⇔ x∊(A∩B')' = A'∪B
23 lis 01:52
krecik: | 2x−3−x−2 | |
| ≥0 ⋁ U{2x−3+x+2}≤0 |
| x+2 | |
(x−5)(x+2)≥0 (3x−1)(x+2)≤0
x=5 x=
13
−2 wypada przez założenie
φ(x) (−n;
13>∪(<5;+n) x
2−3x−4>0
x
1=−1 x
2=4
ω(x) (−n; −1)∪(4;+n)
S(φ∪ω)=(−n;
13>∪(4;+n)
S(φ⋀ω)=(−n;−1)∪<5;+n)
S(φ⇒ω)=(−n;4)∪<5;+n)
poprawcie błędy z góry dzięki
23 lis 11:24
Basia:
co ta za dziwaczne przekształcenie (1) ?
[ x+5≥0 ∧ x+2>0 ] ∨ [ x+5≤0 ∧ x+2<0 ] ⇔
[ x≥−5 ∧ x>−2 ] ∨ [x≤−5 ∧ x<−2 ]⇔
x>−2 ∨ x≤−5 ⇔
x∊(−
∞;−5> ∪(−2,+
∞)
(2)
x
2−3x−4>0
Δ=9+16=25
√Δ=5
x
1=
3−52= −1
x
2=
3+52=4
x∊(−
∞,−1)∪(4,+
∞)
S(φ∨ω) = R
S(φ∧ω)=(−
∞,−5)∪(4,+
∞)
S(φ⇒ω) = (−5,−2>∪[(−
∞,−1)∪(4,+
∞)] = (−
∞,−2>∪(4,+
∞)
23 lis 12:17
krecik: a czy mógłbym prosić o rozwiązanie do kolejnych podpunktów? jeszcze raz dziękuje
23 lis 14:35
Basia:
(b) jest naprawdę prosty; spróbuj sam; inaczej się tego nie nauczysz
podaj wyniki; sprawdzę czy masz dobrze
23 lis 14:47
krecik: x2−1=2 ⋁ x2−1=−2
x2=3 x2=−1
x=√3⋁x=√−3 x=1 ⋁x=−1
φ(x){√−3;−1;1;√3}
(2)
x2−4<0
x<2
ω(x) ∊(−∞;2)
S(φ⋁ω)=(−∞;2)
S(φ⋀ω)=?
S(φ⇒ω)=?
23 lis 15:08
Basia:
krecik od kiedy to kwadrat liczby rzeczywistej może być ujemny ?
x
2=−1 nie ma rozwiązania
√−3 też nie istnieje
x=
√3 ∨ x= −
√3
S(φ)={−
√3,
√3}
x
2−4<0
(x−2)(x+2)<0 (parabola




)
x∊(−2,2)
S(ω)=(−2,2)
S(φ∨ω)=(−2,2)
S(φ∧ω)={−
√3,
√3}
S(φ⇒ω)=[ R\{−
√3,
√3} ]∪(−2,2) = R
23 lis 15:18