jak to zrobic?
ilak: | | 2sin 2x +3 sin 2x | |
g(x)= 1 + |
| .Wykaz ,ze jesli sinx≠0 to |
| | sinx | |
g(x)= 2 (6 cos
2x +2 cosx−1)
jakis pomysł?
22 lis 22:51
Grześ: jeśli dobrze widze, to wyrazy podobne na górze dodaj, a potem skorzystaj ze wzoru sin2x
22 lis 22:58
Basia:
popraw zapis, bo coś tam na pewno jest źle w liczniku (i w tym wzorze (2) chyba też)
2sin2x+3sin2x=5sin2x = 10sinxcosx
a
1+10cosx ≠ 2(6cos2x +cosx+1)
22 lis 23:00
ilak: sory mój bład
| | 2sin2x + 3sin3x | |
g(x)= 1 + |
| |
| | sinx | |
g(x)= 2 (6 cos
2x +2 cos −1)
22 lis 23:03
Basia:
a nie; drugi może być, źle przeczytwałam, ale
1+10cosx ≠2(6cos2x+2cosx−1) = 2(cosx+712)(cosx−14)
22 lis 23:03
Basia:
sin3x = sin(2x+x) = sin2xcosx+sinxcos2x = 2sinxcos
2x+sinxcos2x
2sin2x+3sin3x = 4sinxcosx+6sinxcos
2x+3sinxcos2x =
sinx(4cosx+6cos
2x+3cos2x) =
sinx(4cosx+6cos
2x+3(2cos
2x−1))=
sinx(6cos
2x+4cosx+6cos
2x−3)=
sinx(12cos
2x+4cosx−3)
| sinx(12cos2x+4cosx−3) | |
| = |
| sinx | |
12cos
2x+4cosx−3
1+12cos
2x+4cosx−3 = 12cos
2x+4cosx−2=2(6cos
2x+2cosx−1)
22 lis 23:13
bajka:
zastosuj : sin2x= 2sinx*cosx i sin3x= sin( 2x+x) = sin2x*cosx +cos2x*sinx= .......
otrzymasz: sin3x= sinx( 3−4sin
2x)
teraz:
| | 4sinx*cosx | | 3sinx(3 −4sin2x) | |
g(x) = 1+ |
| + |
|
|
| | sinx | | sinx | |
g(x) = 1 +4cosx +9 −12sin
2x = 10 +4cosx −12( 1 −cos
2x)
g(x) = 12cos
2x +4cosx −2 =
2( 6cos2x +2cosx −1)
czyli ok
22 lis 23:30
bajka:
Basiu ..... sorry

Miałam otwarty post, poszłam zrobić herbatkę i nie widziałam Twojego wpisu .
22 lis 23:34
ilak: dzieki
22 lis 23:50