Wykaż, że a=b
Zuzzz: √9 + 2√14=
√2 +
√7
nie moge wpaść na pomysł jak to rozwiazać i proszę o pomoc
23 lis 19:14
Grześ: Trzeba zauważyć:
a
2+2ab+b
2=9+2
√14
stąd:
a
2+b
2=9
2ab=2
√14 ⇔ ab=
√2*7
Spróbuj sam spróbować dalej

23 lis 19:15
Zuzzz: ale czy 9 można otrzymać z dodawania a2 + b2 , czy istnieje taka kombinacja liczb ?
23 lis 19:23
Grześ: Właśnie istnieje, rozłożyłem Ci
√14=
√2*7, więc przyjmij np. za a=
√2 a b=
√7 i sprawdź
czy spełnia

23 lis 19:25
Zuzzz: już zrozumiała i wiem jak to zrobić − dziękuję za wskazowki
23 lis 19:25
Zuzzz: w tym samym momencie kiedy to wyslałam przyszlo mi to do głowy xD − ludzki umysł jest przdziwny
23 lis 19:26
wsp: ja bym to zrobił tak √(√7 + √2)2 = √2 + √7
|√7 + √2| = √2 +√7
wyrazenie pod modułem jest dodatnie więc mozemy oipuścić moduł bez zmiany znaków
23 lis 19:28