a. Jaka jest parzystość tych funkcji;
zuza: Dane są dwie funkcje:
f1(x) = (2x − 2−x)/2 i f1(x) = (2x + 2−x)/2.
a. Jaka jest parzystość tych funkcji;
b. Naszkicuj wykresy tych funkcji;
c. Czy te funkcje mają miejsca zerowe?
Basia:
| | 2−x−2−(−x) | | 2−x−2x | | 2x−2−x | |
f1(−x) = |
| = |
| = − |
| = −f1(x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli jest nieparzysta
| | 2−x+2−(−x) | | 2−x+2x | |
f2(−x) = |
| = |
| = U{2x}+2−x}{2}=f2(x) |
| | 2 | | 2 | |
czyli jest parzysta
f
1(x)=0 ⇔ 2
x−2
−x=0 ⇔ 2
x=2
−x ⇔ x=−x ⇔ 2x=0 ⇔ x=0
ma miejsce zerowe x
0=0
| | 1 | | (2x)2+1 | |
f2(x)=0 ⇔ 2x+2−x=0 ⇔ 2x + |
| =0 ⇔ |
| =0 ⇔ |
| | 2x | | 2x | |
(2
x)
2+1=0 a to jest niemożliwe
nie ma miejsc zerowych
wykres f
1(x) będzie zbliżony do wykresu g(x)=x
3
wykres f
2(x) będzie zbliżony do wykresu h(x)=x
2+1