Odcinki w graniastosłupie Pomocy
Damian : Krawędż podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5cm, oblicz pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jeśli przekątna jego ściany bocznej tworzy
a) z krawędzią podstawy kąt 30 stopni
z krawędzią boczną kąt 30 stopni
z przekątną graniastosłupa kąt 30 stopni
Proszę o Pomoc

!
23 lis 17:58
Aga:

Pc=2a
2 + 4*a*H
a=5
sciana boczna
tg 30
0=
√3/3
√3/3= H/5
H=5
√3/3
i podkładasz do wzoru
23 lis 19:02
Aga:

b)
tak samo tylko że
tg 30= a/H
√3/3=a/H
H=5
√3
23 lis 19:05
Aga:

przekąta AC=a
√2
czyli 5
√2
tg30=
√3/3
√3/3= H/5
√2
H=5
√6/3
23 lis 19:10
Werka: Ostatnia wersja to ma być ta z przekątna graniastosłupa? Chodziło o przekątna ściany bocznej a
nie podstawy.
14 kwi 19:11