granice ciagów
gosienka:

1. Znajdź naturalną dziedzinę funkcji f i g:
| | x2−1 | |
f(x)=ln |
| + √tg2x−1 |
| | 3x | |
g(x)=arcsin(8x
3)
2. Zbadaj monotoniczność i znajdź wzór na wartości funkcji odwrotnych do funkcji p:
[π;2π]→[−1;1] oraz funkcji t: R→(3;
∞), gdzie
p(z)= cos z
t(y) = 3+2
y+6
23 lis 14:05
Basia:
1f.
3x≠0 i tg2x−1≥0
spróbuj dokończyć
1g.
−1≤8x3≤1
też spróbuj dokończyć
2p.
funkcja p(z)=cosz jest malejąca w przedziałach
<0+2kπ,π+2kπ>=<2kπ,(2k+1)π> (w każdym oddzielnie)
a rosnąca w przedziałach
<π+2kπ;2π+2kπ>=<(2k+1)π,(2k+2)π> (też w każdym oddzielnie)
w przedziale <π,2π>
p−1(−1)=π
p−1{0)=3π2
p−1{1}=2π
w przedziale <0,π>
arccos(−1)=π
arccos0=π2
arccos1=0
p−1(z) = 2π−arccos(z) dla z∊<−1,1>
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y1<y2 ⇒ y1+6<y2+6 ⇒ 2y1+6<2y2+6 ⇒
3+2y1+6<3+2y2+6 ⇒ t(y−1)<ty2
t(y) jest rosnąca w całej swojej dziedzinie R
t = 3+2y+6
t−3=2y*26
t−3=64*2y
2y = t−364
log22y = log2t−364 dla t−3>0 czyli t∊(3,+∞)
y = log2t−364
t(−1}(y)=log2y−364 dla y∊(3,+∞)
23 lis 15:11