granica funkcji
gustaw: oblicz granice funkcji przy x dążącym do π
f(x) = 1+cosx sin2x
23 lis 18:27
Godzio:
| | 1 + cosx | | | | x | | x | | x | | x | | sin2 |
| + cos2 |
| + cos2 |
| − sin2 |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
|
| = |
| = |
| | sinx | | sinx | |
| | 1 + cosx | | x | | π | |
limx→π = |
| = limx→π ctg |
| = ctg |
| = 0 |
| | sinx | | 2 | | 2 | |
23 lis 18:35
gustaw: nie bardzo w odp mam 1/2, ja to robilem tak
lim= 1+cosx1−cos2x = lim 1+cosx(1−cosx)(1+cosx) no ale sie skrocilo i nie wiem co
dalej chyba to trzeba z del' Hospitala co nie?
23 lis 19:00
Godzio:
korzystaj z "U" a nie z "u" pisząc ułamki bo w ogóle nie było widać że tam ułamek jest
| | 1 | |
dobrze zrobiłeś, (1 + cosx) skraca się i zostaje |
| |
| | 1 − cosx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx−>π |
| = |
| = |
| |
| | 1 − cosx | | 1 − (−1) | | 2 | |
23 lis 19:02
Godzio:
nie było widać że tam "kwadrat" jest a nie ułamek
23 lis 19:02
gustaw: dobra dzieki!
23 lis 19:04