Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
Temat: MACIERZE
Rozwiązać równania i nierówności:
a)
|2 x+2 −1|
|1 1 −2| =0
|5 −3 x|
b)
[ 1 x x2 ]
det [ 1 2 4 ] = 0
[1 3 5 ]
c)
[ 2x−2 1 ]
det [ 7x 2 ] > 0
d)
[ 2 x−2 −1 ]
det [ 1 1 −2 ] > 0
[ 5 −3 x ]
e)
[ 1 2 3]
det [ 8 −1 7 ] = 0
[ 3 2 x ]
P.S.
Jeszcze wpiszę rozwiązania do pozostałych i bym poprosiła o sprawdzenie
| 1 | ||
x<−1 | ||
| 3 |











?
przykład d)
−x2−6x+16>0
Δ=100 x1=−8 x2 = 2
Pierwiastkami równania kwadratowego −x2−6x+16>0 są dwie liczby x1 = −8 i x2 = 2
przykład e)
−17x+85=0
x=5











?
Brak mi odpowiedzi
do przykładu c) i e)

