Wrobelek27
wrobelek27: Mam zadanie o treści Określ wzajemne położenie okręgów danych równaniami
o1: (x+2)
2 + (y−1)
2=4
o2: x
2 + y
2 − 4x+4y−8=0
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
22 lis 20:42
think: zapisz okręg drugi w takiej postaci jak jest podany pierwszy.
22 lis 20:44
Basia:
o2: (x−2)2−4+(y+2)2−4−8=0
(x−2)2+(y+2)2=16
znajdź teraz
współrzędne środka A okręgu o1 i jego promień r1
współrzędne środka B okręgu o2 i jego promień r2
policz |AB| i porównaj z r1+r2 oraz |r1−r2|
22 lis 20:45
wrobelek27: Ok to umie zrobic tylko teraz nie wiem jak policzyc |AB| jezeli o1(0,0) a o2(1,0)
22 lis 20:52
think: no to nie umiesz więcej niż Ci się wydaje, ponieważ współrzędne środka okręgów są zupełnie inne
od tych które podałeś/łaś...
22 lis 20:58
think: równanie okręgu ma postać
(x − a)2 + (y − b)2 = r2
gdzie (a,b) to współrzędne środka okręgu a r to promień okręgu, teraz podaj współrzędne środka
okręgów i ich promienie...
22 lis 21:03
wrobelek27: A przepraszam zle sobie zobaczylam do zbioru i dlatego zle napisalam wspolrzedne to
o1 (−2,1) r=2
02 (2,−2) r=4
22 lis 21:08
think: to teraz wzór na długość odcinka
A = (xa,ya) B = (xB,yb)
|AB| = √(xb − xa)2 + (yb − ya)2
22 lis 21:20
wrobelek27: Dziekuje
22 lis 21:21
22 lis 21:21